zaterdag 05 juni 2021

Verlichting in huis

Bij het uitzoeken van een lamp kijk ik vooral naar het ontwerp van het product. Ik ben niet iemand die vooraf een lichtplan maakt, daarvoor ben ik te impulsief en ga ik meer op mijn gevoel af. Wel kijk ik naar de verschillende functies van de verlichting in huis. Is de lamp onderdeel van de basisverlichting, ga ik voor sfeerverlichting of moet het licht juist functioneel zijn? Dit blog schreef ik in samenwerking met Fundesign, hierin zet ik een aantal van mijn favoriete lampen in het zonnetje.

Basisverlichting

Basisverlichting verlicht de hele ruimte. Deze verlichting is aangesloten op de hoofdschakelaar. Wanneer je een ruimte binnenkomt wordt deze vaak het eerst gebruikt. Dit zijn vaak plafondspots, hanglampen of wandlampen. Het is belangrijk dat deze lamp de ruimte goed verlicht. Bij ons op zolder is dat de wandlamp van Secto Design. Ik koos voor de walnoot variant, maar dit model is ook te koop in zwart, wit of naturel bij Fundesign. Deze grote wandlamp van Scandinavisch design zorgt voor warmte en rust en kan zowel naar boven of naar beneden gericht worden.

Functioneel licht

Functioneel licht is heel belangrijk in een ruimte. Deze lamp hoeft niet de hele ruimte te verlichten. Alleen daar waar jij het nodig hebt. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan een lamp boven de wastafel of boven je aanrechtblad. Op beide plekken is goed licht essentieel.

In onze badkamer hebben wij de Outdoor wandlampen van Louis Poulsen hangen. Dit is een lamp met de juiste waterdichtheid (en dus ook geschikt voor een badkamer) en boven onze spiegel schijnen ze gericht op de wastafel. Boven ons aanrecht hangen de wandlampen van Tonone in het model Bolt Side Fit. Ook deze lampen geven gericht licht op het werkblad. Doordat de lampen verstelbaar en bij ons te dimmen zijn, kunnen ze ook gezellig branden wanneer er niet gekookt wordt.

Sfeerverlichting

Sfeerverlichting maakt een ruimte knus en gezellig. Hierbij denk ik aan mooie lampenkappen, fijne tafellampen en decoratieve kleuren en prints. Sfeerverlichting is verlichting om bij de ontspannen.

Zo hebben wij in onze boekenkast bijvoorbeeld de Hay Matin tafellamp staan. Door de kleur van het gele lampenkampje is dit een heerlijke sfeermaker. Ook de tafellamp van HKLiving is een feestje. Dit model vind je als vloerlamp in de webshop van Fundesign. En wat dacht je van de Cap lamp van Normann Copenhagen. Een prachtig ontwerp, een toffe kleur en een echte blikvanger.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Fundesign. Alle lampen in dit blog vind je bij deze uitgebreide webwinkel. Zag jij mijn blog over onze badkamer al? Die post mocht ik eerder schrijven voor Fundesign. Hier gebruikte ik de functie van een buitenlamp voor de veiligheid in de badkamer!

Laat een reactie achter