zaterdag 09 september 2017

Just Dutch | Nijntje

Op Instagram zag ik Nijntje van Just Dutch voor het eerst. Op dat moment was ik zo’n zes maanden zwanger en ik werd op slag verliefd. Ik kreeg de pop van mijn moeder en deze mocht pronken op de babykamer. Inmiddels is Julie ruim een jaar en speelt ze zelf met Nijntje en Nina. Nina kreeg Juul van haar papa toen we op vakantie waren en de serie van Just Dutch spotte in een leuk winkeltje. Eén van de woorden die Julie goed kan uitspreken is ‘Nijn’ en ze vindt het heerlijk om de poppen te knuffelen en om het jurkje van Nina uit te trekken. Op het aankleden moeten we nog even oefenen!

Nijntje, Nina en Boris beer

Carin Derks is de ontwerpster van deze fantastische serie met Nijntje, Nina en Boris beer. Ze breide op haar vierde haar eerste poppenkleertjes, waar ze vervolgens uren mee speelde. Liefde voor stoffen en handwerken zit in haar genen. Carin studeerde aan de Modeacademie en ging vervolgens aan de slag als ontwerpster en inkoopster bij het hoofdkantoor van Prénatal. Door haar werk volgde Carin Nijntje al jaren en vanwege een speciale zestigjarige uitgave van Nijn was dit figuur van Dick Bruna niet meer uit haar hoofd te krijgen. Op een zondagse wandeling bedacht Carin ineens ‘Waarom is er eigenlijk geen gehaakte Nijntje?’. Dit bedacht hebbende ging Carlijn aan de slag. Behalve een prachtig gehaakt product stond één ding voorop: de kleertjes moeten verwisselbaar zijn zodat kinderen eindeloos kunnen verkleden en spelen. Het naspelen van verhalen stimuleert de cognitieve ontwikkeling van kinderen en prikkelt de fantasie en is ook voor de mama’s en papa’s (en opa’s en oma’s of vriendjes en vriendinnetjes) heerlijk speelgoed. Wat is het leuk om samen verkleedpartijtjes te houden!

Eerlijke productie

Nijntje handmade wordt gemaakt in Vietnam. Door werkgelegenheid te bieden aan kansarme mensen als gehandicapten en ook vrouwen die bijvoorbeeld thuis kunnen haken waardoor ze werk kunnen combineren met hun gezin, vindt eerlijke productie plaats. Dit vindt Carin heel belangrijk. Het is fijn om te weten dat met de groei van Nijntje handmade mensen in Vietnam mee kunnen groeien. Nijntje wordt inmiddels verkocht in Nederland, België, Engeland en Duitsland en heeft al meerdere prijzen binnengesleept. Binnenkort zal Nijn ook te koop zijn in Australië en Japan. Carin heeft de wens om kinderen in heel veel landen de mooie verhalen van Nijntje en haar vriendjes te laten naspelen. Die wens wordt niet alleen gevoed door ambitie maar is ook een eerbetoon aan haar moeder. Zij heeft Carin vanaf klein de liefde voor handwerken bijgebracht.

Nederlands design

Nederlands design kenmerkt zich door eenvoud en Dick Bruna was daar meester in. Deze Nederlandse eenvoud is ook terug te vinden in Nijntje handmade. Er zijn zeven verschillende patroontjes die de basis zijn voor alle verschillende kleertjes. Deze zijn naast de poppen ook los te koop. Door af te wisselen met de kleuren en de dessins van Dick Bruna en te combineren zijn er inmiddels meer dan honderd verschillende outfits! Mijn persoonlijke favorieten zijn toch wel de gele koninginneset en de zwarte strepenjurk, maar ook de groene overall is een echte topper. Dat heeft wel een eigen kledingkast nodig. Deze mocht ik tweedehands overnemen en verdient eigenlijk nog een opknapbeurtje. Alle overalls, truitjes, jurkjes en mutsen horen namelijk wel een mooi plekje te krijgen, maar dat komt vast nog wel een keertje. Wij zijn al heel wat uurtjes zoet geweest met Nijntje en Nina en met de uitbreiding van de Nijntje familie en de garderobe smaakt dat naar nog veel meer.

9 Antwoorden

 1. Nijntje blijft een topper. Zo leuk met al die kleertjes. Handig dat je alles in een mooi kastje kunt opbergen. En goed om te weten dat deze Nijntjespullen op een eerlijke manier worden gemaakt.

  Groetjes, Margaret

 2. Hoi Lisanne! Prachtig he deze serie. Onze dochter is ook helemaal weg van Nijn en haar vriendjes. Je schrijft dat je de haakpatronen ook los kunt kopen. Ik heb me suf gezocht op t web en kan niet vinden waar ik die kopen kan. Ik zou dolgraag zelf aan de slag gaan om ze te haken. Weet je waar de patronen te vinden zijn? Hartelijke groet Johanneke

 3. Hoi
  ik ben op zoek voor mijn moeder naar een boris beer haakpatroon
  iemand enig idee waar ik deze in het Nederlands kan vinden
  zoek de boris beer van het bovenstaande plaatje

 4. Weet u ook waar ik deze leuke haakpatroontjes van de Dick Bruna kan kopen.
  Graag hoor ik van u.

  Met vriendelijke groet,
  Willemijn Bart.

 5. Nijntje blijft heel erg leuk. Waar kan ik de patronen kopen?

 6. Wat een prachtige Nijntjes, Borissen en Nina’s. Zo ontzettend leuk! Ik heb gelezen dat de patronen te koop zijn. Helaas kan ik ze niet vinden. Kunt u vertellen waar ik het kan kopen?

 7. Ook ik zou heel graag willen weten hoe ik aan de haakpatronen zou kunnen komen.
  Ze zijn prachtig!!

 8. Toevallig begin deze week aanvraag gekregen om een Nijntje te haken met blauwe trui, maar weet niet waar de patroontjes te koop zijn.

 9. Ben opzoek naar het haakpatroon van Nijntje samen met de kleertjes. Waar vind ik dit of waar kan ik het kopen?

Laat een reactie achter