donderdag 15 april 2021

Muurmeesters Menagerie

Met de start van de lente gaat het bij mij altijd kriebelen om ons winterschilderij (zoals wij het noemen) te vervangen. Rond november hangen we ‘Schaatsenrijden in een dorp’ van Hendrik Avercamp aan de muur en in april vind ik het vervolgens de hoogste tijd voor wat anders. Deze keer gingen we voor een nieuw doek bij Muurmeesters ‘De Menagerie’ van Melchior d’ Hondecoeter.

Meesterwerken van de oude meesters

Ik heb het al eens eerder gezegd, maar ik herhaal het toch nog een keer. Ik ben groot fan van Muurmeesters. Het stoere zwart aluminium frame. Het stevige doek, waar de kleuren van de meesterwerken van de ouder meesters prachtig op uitkomen. De hoge kwaliteit en het makkelijk kunnen aanbrengen en wisselen van het doek in een frame vind ik fantastisch.

De keuze voor De Menagerie was een gezamenlijke keuze van ons gezin. Mijn man vindt het een mooi werk, waar wat op te zien valt (zijn woorden). Mijn dochter van vier is dol op aapjes (vandaar het apenbehang op haar slaapkamer) en was daarom direct fan van dit schilderij en ik vind de kleuren van deze oude meester heel erg mooi.

Met de komst van deze Muurmeester haalden we de grote groene bank van de woonkamer naar de woonkeuken. Er stond hier al een kleiner groen bankje, waarvan de kleur iets doffer is. Deze bank van BePureHome past nog mooier bij de warme groen en oranjerode tinten en steekt heel mooi af tegen de kleur van de muur (dit is Plum van Flexa).

Dierentuin

Het originele schilderij is een olieverf op doek uit ca. 1690. Het laat een menagerie zien met twee doodshoofdaapjes uit Midden-Amerika, twee witte geelkuifkaketoes uit Australië, een grijze roodstaart papegaai uit Afrika en een rode vrouwenlori aan de ketting, uit Indonesië. Een menagerie is een voorloper van de huidige dierentuin. Hier werden wilde en exotische dieren gevangen gehouden door welgestelden. Dit schilderij is in opdracht van koning Willem III gemaakt voor zijn privé vertrek in paleis ‘t Loo. Wanneer je het leuk vindt om nog meer over het leven en werk van de schilder Melchior d’ Hondecoeter wilt lezen, klik dan even door naar de website van Muurmeesters.

Laat een reactie achter