maandag 09 juli 2018

Flower Creators

Bloemen die je bij de bloemist koopt, komen van de bloemenveiling en die bloemen komen van verschillende kwekers. Toch? Waarschijnlijk zit je nu instemmend te knikken achter je computer of ander elektronisch apparaat. Zo was in ieder geval voor mij het cirkeltje altijd rond, maar sinds mijn laatste bloemen samenwerking met ‘Flower Creators’ Schreurs Holland B.V. is daar drastisch verandering in gekomen. De bloemen die bij een kweker vandaan komen, vinden namelijk hun oorsprong bij een veredelaar!

Een veredelaar

Laat me proberen uit te leggen, wat ik de afgelopen weken wijzer ben geworden. Schreurs Holland B.V. is inmiddels in handen van de tweede generatie. Waar opa Schreurs jaren geleden begon met het telen van groenten, ging hij vervolgens over op honderd verschillende soorten gerbera’s. Deze veredelde meneer Schreurs destijds tot de mooiste kleuren, vormen en maten en zo was een nieuwe tak van het bedrijf geboren. Een veredelaar heeft als vak om nieuwe rassen van bloemen te maken. Naast gerbera’s ging de familie Schreurs vijfentwintig jaar geleden dezelfde uitdaging aan met rozen en ik denk dat deze missie meer dan geslaagd is. Inmiddels is het bedrijf wereldwijd actief en zijn er vestigingen in Kenia, Ecuador en Colombia. Hoe bijzonder dat een product van Nederlandse bodem zo wereldwijd gaat.

Het familiebedrijf

Op het moment dat ik dit blog schrijf, staat mijn bos, vers uit de kas al drie weken in huis te stralen. Een bos rozen met de absolute wauw-factor. Heb jij ooit zoveel verschillende kleuren en vormen en patronen en soorten rozen in één vaas allemaal tegelijkertijd in huis gehad?! Nou, ik niet. En dan zijn het ook nog eens de langste en de dikste rozen die je je maar kunt voorstellen. Ik voel mij een bevoorrecht mens. Femma, kleindochter Schreurs, is werkzaam in het familiebedrijf en reageerde op mijn laatste oproep om samen te werken met kwekers. Haar doel: mensen kennis laten maken met veredelaars. Ik doe mijn best om deze missie uiteindelijk te laten slagen! Aan de rozen ligt het in elk geval niet, want phoe, wat zijn ze mooi! Femma vertelde mij, dat deze rozen op donderdag vers waren afgesneden en zaterdagavond kwam ze ze persoonlijk bij mij langs brengen. Verser dan vers.

Een showkas

Terug naar het veredelingsverhaal. Schreurs Holland B.V. is geen kweker, maar een veredelaar. Deze bloemen gaan niet naar de veiling en komen dus niet via de bloemist bij jou op tafel. De bloemen bij een veredelaar staan in een zogenaamde show kas. Dit is een etalage voor kwekers, waar kwekers kunnen kiezen welke soorten zij willen gaan telen. De kweker selecteert eerst een aantal rassen waarvan ze testplanten ontvangen. Deze kunnen ze in hun eigen kas gaan testen en uitproberen. Elke kas is immers anders qua locatie en dus qua licht, lucht en stand van de zon. Daarnaast kweekt iedere kweker op zijn eigen manier. Hoe de bloem bij de veredelaar van de plant komt, wordt dus vrijwel nooit een één op één kopie bij de kweker.

Rozen en gerbera’s

Naast dat Schreurs een veredelingsbedrijf is wat nieuwe rassen creëert, is Schreurs Holland B.V. ook een vermeerderingsbedrijf wat planten produceert. Schreurs verkoopt dus en licenties en planten. Schreurs Holland B.V. vermeerdert rozen volgens het principe ‘Stek van stek’. De voorziening van alle materialen gebeurt intern, er komt niets van buitenaf, Schreurs heeft alles zelf in huis. Naast rozen vermeerdert Schreurs ook gerbera’s, dit moet plaatsvinden in een laboratorium en wordt wel uitbesteed.

Er zijn vele verschillende soorten rozen. De ‘Specials’ komen al jaren voor in de selectie, maar door de huidige veld,- en plukboeketten worden ze ineens door de markt geaccepteerd. Ik moet zeggen, dat deze rozen ook stiekem mijn favoriet zijn in dit boeket. De ‘Specials’ hebben bijvoorbeeld een gedraaid grashart met een andere soort bloemblad. Dat is niet hoe een klassieke roos eruit ziet, maar tegenwoordig staat de koper hier voor open. De rozen lijken immers erg op een tuinroos, die perfect past bij een bos veldbloemen! Een kweker zal geen hectares vol aan deze bloem besteden, maar kweekt op kleine schaal. ‘Specials’ zijn namelijk lastig te telen. Deze rozen rassen worden voornamelijk koud geteeld, zonder verwarming. Dan groeien ze het beste. Wanneer er wordt gekozen voor koude teelt, geeft de plant gedurende de winter geen bloemen. Dus dit is een bijzondere bloem in kleine oplage.

Ik hoop dat ik zo het verhaal der veredeling duidelijk aan je heb uitgelegd. Ik vond het zo waanzinnig leuk om hier kennis mee te mogen maken en over te leren! Soms is het heel bijzonder wat het bloggen allemaal brengt en daar ben ik dankbaar voor.

Bedankt Femma van Schreurs Holland B.V. voor het fijne contact, deze samenwerking en alle informatie die je over jullie prachtige bedrijf met me wilde delen!

Heb jij ook een bloemenkwekerij of veredelaars bedrijf? Is je werk bloemen gerelateerd of ken je iemand die het misschien ook leuk vindt om eens met me samen te werken? Neem dan gerust contact met me op. Ik hoor graag van je!

2 Antwoorden

  1. Wow, wat een prachtige bossen met bloemen. Wat bof jij met al die geweldige samenwerkingen. Zo kom je nog eens iets te weten en jouw lezers met jou.

    Groetjes, Margaret

  2. Straightforward such things as knowing the challenger
    types make a important effect on one’s capability to acquire money from the different gamers in the stand.

Laat een reactie achter