donderdag 27 februari 2020

Bloemen Bijdehand | Voorjaarsgeluk

Jeej! Daar zijn we weer met een bloemenblog! Het is weer eventjes geleden. Logistiek is het soms een dingetje om super verse bloemen, helemaal uit Zeeland van de hand van Huis Van Bloemen, hier bij mij in ‘t Veen te krijgen. Daardoor zit er soms een pauze tussen de verschillende blogs vol met bloemen inspiratie. Maar wees niet bang! Zodra we onze kans daar zien, grijpen we ‘m met beide handen aan. Brandt van ons beide het enthousiasme direct weer op volle kracht en staan we te popelen om weer heel veel lievelingsbloemen, bijzondere seizoensbloeiers en mooie combinaties met je te delen! Zit je er klaar voor? Het is weer tijd voor je weekendbloemen boodschappenlijstje, vol van voorjaarsgeluk!

De Hyacint | kondigt de lente aan, met een breed scala aan kleuren en haar heerlijke geur. De hyacint is een bolgewas uit de aspergefamilie en is afkomstig uit het oostelijke Middellandse zeegebied. De hyacint luistert ook naar de naam hya cinthus orientalis en is een ras optimist. Hyacinthus is de Latijnse vorm van het Griekse Huakinthos. De naam van een jongeman die door de zonnegod Apollo werd bemind. Hij werd bij discuswerpen dodelijk getroffen. Uit zijn wegstromende bloem ontstond een bloem die Apollo naar zijn vriend vernoemde. De bloem staat symbool voor vrede, toewijding, schoonheid, macht en trots, maar ook voor geluk en liefde. Vroeger was de hyacint alleen voor welgestelde bloemenliefhebbers. Nu gelukkig voor iedereen. De krullerige bloemen en sprankelende kleuren zijn echte blikvangers. Wist jij dat de blauwe hyacint het sterkste geurt? De kenmerkende geur van de hyacint wordt dan ook veel gebruikt als ingrediënt voor parfums. Tip: knip het stukje bol bodem onderaan de steel van de hyacint niet af. De bloem blijft dan langer mooi, neemt beter water op en het water wordt minder snel vies en slijmerig.

Een Ranonkel | met de naam Ranonkel Clooney. Deze bloem is een XXL variant: gekloond, groot en stevig. De ranonkel komt uit het geslacht van de boterbloem en is familie van de waterranonkel. Er zijn zo’n 250 tot 600 verschillende soorten, dus eigenlijk zijn het er zoveel, dat ze niet goed te tellen zijn! Dat vinden wij helemaal niet erg, want het is een absoluut feestnummer. Alle kleuren als wit, geel, oranje, roze, rood of paars zijn een lust voor het oog. De bloemblaadjes van de ranonkel openen zich één voor één, waardoor je steeds meer van het hart van de bloem kunt zien. Deze bloem is een lust voor het oog en weer een uitstekend middel om de lente in huis te lokken! De ranonkel komt oorspronkelijk uit Midden-Azië en staat symbool voor charme. Ranunculus is latijn voor opkikkertje. In de vrije natuur komt deze bloem namelijk veel voor in drassige gebieden. De ranonkel wil graag weinig water in de vaas, een klein laagje is genoeg. De stelen zijn vlezig, harig en hol en daardoor kwetsbaar. Wel regelmatig even bijvullen, want de bloem is een gulzige drinker! Deze beeldschone bloem groeit door op de vaas!

De Blauwe Druif | komt ook uit de aspergefamilie of hyacintenfamilie. Dit druifje is blauw of wit van kleur en wordt ook wel druifhyacint genoemd. Wederom is het een voorjaarsbloeier, met haar trosjes vol geurende lente, die ruiken naar muskus of muscari. Er zijn ruim veertig verschillende soorten en komt van oorsprong uit Bulgarije, Griekenland, Turkije, de Kaukasus, het Middellandse zeegebied en Klein-Azië. Dit kleine bolletje behoeft geen extra voeding of water, in de bol zit namelijk een complete maaltijd voor de druif. De blauwe druif staat symbool voor nederigheid en bescheidenheid, omdat je door je knieën moet om ze te bewonderen. Het blauw van de druif staat voor zelfvertrouwen en verantwoordelijkheid.

Een Kievitsbloem | komt uit de leliefamilie en is een bijzondere en zeldzame lentebloem. Het lijken wel kleine kunstwerkjes! Zo verfijnd, delicaat en bijzonder gedetailleerd zien de bloemen er uit. Fritillaria Meleagris is een bijzonder bolgewas. Ze zijn veel kwetsbaarder dan bijvoorbeeld een tulpenbol. Wist jij dat mollen en muizen maken dat ze wegkomen wanneer ze deze bloem ruiken? Er bestaan ongeveer honderd verschillende soorten en de kievitsbloem is afkomstig uit Afghanistan. Volgens de legende laat deze Frittilaria de bloem hangen, vanwege een boze engel. Op weg naar Golgotha lieten alle bloemen hun kopje hangen, behalve dit exemplaar. De engel werd boos en daarom hangt deze bloem nu voor altijd, zo gaat het verhaal.

Spirea | of Spiraea is een houterige tak met witte bloesemachtige bloemen. De tak is afkomstig van de spierstruik en behoort tot de rozenfamilie. Er bestaan 12 verschillende soorten planten van deze voorjaarsbloeier. Een echte sierheester met een prachtige uitstraling.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Huis Van Bloemen. Misschien las je afgelopen weekend wel een tof stuk over deze kanjers in de krant!

Laat een reactie achter