maandag 08 juli 2019

Bloemen Bijdehand | Zomerse Knal Kleuren

Wie zijn al vakantie aan het vieren? Onze eigen bloemenspecialist Huis Van Bloemen is gevestigd in Middelburg. Daar is de vakantietijd vandaag losgebarsten. Heerlijk zes weken genieten van eventjes helemaal niets. Natuurlijk kan een goed zomers boeket in frisse knal kleuren daar niet bij ontbreken. Enneh.. vakantiegangers in Zeeland of inwoners van Middelburg, je kunt nog gewoon bij onze favoriete bloemist terecht, hoor! Zij zijn van 3 tot 10 augustus een weekje gesloten, maar staan de overige weken voor jullie klaar! Hier in het midden van het land zijn we nog twee weken aan het werk voor de vakantietijd aanbreekt. We beginnen deze week dan ook weer fijn met een prachtige hand vol bloemen!

De Gladiool | in de kleur zalm. Gladiolus of zwaardlelie behoort tot de lissenfamilie. Gladius is Latijn voor zwaard. Deze plant komt van oorsprong uit Zuid-Europa, Azië, West- en Zuid-Afrika. De bloem is in veel verschillende kleuren verkrijgbaar. De smalle of brede klokvormige bloemen kunnen een hoogte van 20 tot 100 cm hebben. De bloem heeft geurende en niet geurende varianten. De bloemen bloeien aan weerszijde van de stengel en het blad is zwaardachtig. De gladiool staat symbool voor kracht, overwinning en trots. In de Romeinse tijd werd de gladiator die won bedolven onder gladiolen. De Latijnse naam Gladiola staat voor groots en meeslepend. Tip: zorg er voor, dat het blad niet in het water hangt.

Roos | Malibu en Silantoi zijn beide Ecuador rozen. Ecuador is vanwege de weersomstandigheden de perfecte plek om rozen te laten groeien. Door de unieke geografische ligging (er is altijd licht en de rozen worden geweekt op een hoogte van 2800 tot 3000 meter) groeien en bloeien juist daar de mooiste rozen.

Gloriosa en de Blauwe Margriet | zijn deze keer van zijde.

Celosia | is een blikvanger in knalkleuren. In dit boeket zit een rode kam vol fluwelen kronkels, maar celosia is ook verkrijgbaar in wit, geel, roze, paars, oranje, groen of meerkleurige varianten. Deze bloem is familie van de Amaranten en groeit in de tropische delen van Afrika, Azië, Indonesië en Zuid-Amerika. De naam is afgeleid van het Griekse woord keleos dat brandend betekent en verwijst naar de vlamvorm van de speervormige bloemen of de smalle staarten van deze soort. Allemaal varianten van deze kam. Celosia staat symbool voor stoutmoedigheid. Wanneer je iemand moed wilt toewensen, is een flinke bos van deze bloem zeer op zijn plaats! Tip: Celosia’s zijn flinke drinkers, dus regelmatig de vaas bijvullen met wat extra water.

De Korenbloem | vind je vooral in wegbermen. Vroeger was deze bloem te vinden in korenvelden. Doordat het korenzaad tegenwoordig is verbetert, kan de bloem nu ook als droog,- of snijbloem dienen. De korenbloem geeft snijbloemen tot 60 cm lang op dunne stelen. Wij worden heel blij van dit stukje zomer in huis. Wist jij dat gedroogde korenbloemen soms in thee melanges worden gebruikt?

Een zonnebloem | mag natuurlijk niet ontbreken in deze tijd van het jaar. Deze zonnebloem wordt crème genoemd, omdat deze bloem niet de normale gele kleur heeft van een zonnebloem. Naast de roos is de zonnebloem één van de bekendste bloemsoorten. De lange stelen en grote gele bloemen zijn kenmerkend voor deze slimme bloem. De bloem weet altijd precies waar de zon is, naar die kant draait de bloem gedurende de dag altijd toe. Van oorsprong komt de bloem uit Centraal- en Zuid-Amerika. Wist jij dat? Indianen aten de pitjes van deze bloem. Pas aan het einde van de Middeleeuwen kwam de zonnebloem samen met de Spanjaarden mee naar Europa. Tegenwoordig kennen we de zonnebloem vooral van de prachtige Franse velden en het fantastische schilderij van Van Gogh. De wetenschappelijke naam van de zonnebloem is Helianthus annuus. Helios betekent zon en anthos bloem. De zonnebloem staat symbool voor zon en liefde. Een echt zomers boeket is pas compleet met deze zonnige koningin van de bloemen.

De Anjer | in de kleur Cerise. De Latijnse naam is Dianthus en afgeleid van ‘Dios’ wat god betekent en ‘Anthos’ wat staat voor bloem. De anjer is verkrijgbaar in vele intense kleuren. Van groen tot (in dit geval) geel, tot oranje of zelfs combinaties van kleuren. Je kunt met deze bloem alle kanten op. Ook de vorm varieert. Er zijn anjers met enkelvoudige bloemen en trosanjers, waarbij de blaadjes rond, gekarteld of met franje randen de bloemen sieren. Deze bloem vindt zijn oorsprong aan de kust van de Middellandse Zee. De anjer staat symbool voor hartstocht, verlangen en romantiek. De bloem was in de tijd van de Romeinen al heel erg populair. Van anjers werd een hoofdkrans of fris reukwater gemaakt. Op religieuze schilderijen staat de anjer symbool voor de heilige Maria of het lijden van Christus en dankzij Prins Bernard heeft de Witte Anjer gedurende de Tweede Wereldoorlog een extra bijzondere betekenis gekregen. Nu wordt deze bloem nog steeds op speciale evenementen gedragen als uiting van waardering voor bijvoorbeeld veteranen. De anjer is een bloem met een rijke geschiedenis.

Sandersonia | is een neefje van de Gloriosa. Dit zie je vooral aan de klimmende manier van groeien en de vorm van het blad. Deze bloem lijkt kwetsbaar, maar is heel sterk en staat lang (twee weken in elk geval) op vaas. De alleenstaande belletjes lijken op lampionnetjes. De bloemen openen van onder naar boven en komen voor in tinten van licht tot diep oranje. De bloem komt uit Zuid-Afrika en er bestaat maar één soort van dit chinees lantaarntje, die stiekem een persoonlijke favoriet van mij is.

Eremurus | groeit van oorsprong op droge en rotsachtige hellingen en zijn vaak te vinden op grote hoogte in de bergen. Er bestaan meer dan 40 soorten, die vooral uit centraal en West-Azië komen. De naam verwijst naar de bloeiwijze en standplaats van de bloem. ‘Eremos’ komt uit het Grieks en betekent alleen, ‘oura’ staat voor staart. De bloem wordt ook wel eens woestijn staart genoemd, dat komt door ‘erem’ woestijn en ‘ura’ staart. De bloemtrossen ontstaan eind mei, na de vorst, in roze, wit, geel, terra en verschillende pasteltinten. De bloem bloeit van onder naar boven, als een aar. Langzaam kleuren de bloemknopjes. Eremus staat symbool voor opvallende schoonheid en wordt ook wel de naald van cleopatra genoemd.

Delphinium | of Ridderspoor. Er bestaan maar liefst 250 verschillende soorten van delphinium. De bloempluimen steken overal bovenuit. De steel met bloemen kan 10 tot 200 cm lang worden! Met een beetje fantasie lijken de knoppen van de bloem op dolfijnen. Vandaar de naam delphinium wat het Latijnse woord voor dolfijn is. De bloem heeft ook naar achter stekende delen, waarom wij in het Nederlands ridderspoor zeggen. Delphinium staat symbool voor waarheid en bescherming, voor gehechtheid in de liefde, gezondheid, plezier, lichtheid of een groot hart.

Op een paar foto’s zie je al een nieuwe accessoire op de foto verschijnen. Kun jij raden wat ik bedoel? Komende week meer over dit toffe product! Fijne week!

Laat een reactie achter