donderdag 18 juli 2019

Bloemen Bijdehand | Een weelderig zomerboeket

Met de start van de zomervakantie (voor mij en het midden van Nederland) is het tijd voor een weelderig zomerboeket. Prachtige zachte kleuren in allerlei fijne roze tinten. Aangevuld met fris wit en pittig groen. Dit boeket contrasteert zo lekker met onze grijsblauwe muur (het is de kleur Steel van Painting the Past) in de woonkamer en de bos past perfect bij het nieuwe vloerkleed. Lees je mee voor een flinke portie bloemeninspiratie? Deze rijk gevulde vaas is ook deze keer weer samengesteld door en in samenwerking met onze eigen Huis van Bloemen! Zag jij ze al in de vtwonen van deze maand staan?

De Pioenroos | van het soort Sarah Bernard in zachtroze. Pioenrozen staan voor echte liefde, geluk, voorspoed en bloeiende romantiek. De plant laat maar één keer per jaar in korte tijd al haar bloemen zien en is daarom een echte bloem van het seizoen. De meeste soorten bloeien in mei en juni. Wij vinden het zo bijzonder dat deze bloem in een stevige knop verstopt zit en uit kan groeien tot een diameter van wel 20 centimeter groot. De knop kan erg kleverig aanvoelen, dat komt door de natuurlijke suikers die pioenen aanmaken. De pioenroos kreeg de naam van Paieon, de god van de genezing in het Oude Griekenland. Aan het begin van het seizoen hebben pioenen vaak een uitbundige kleur en geur, later in het seizoen zijn ze veel milder van geur en kleur.

Lisianthus | in zalmroze is de Lysianthus Sabrina Orange en degene met een wit/roze streep is de Lysianthus Fleur Pink. In dit boeket zitten twee verschillende soorten. Lisianthus staat symbool voor dankbaarheid, waardering en charisma. De lisianthus komt van oorsprong uit Noord-Amerika. Daar groeit de bloem in rivierbeddingen van de woestijn en van prairiegebieden, vandaar de benaming prairiegentiaan. In Japan zorgden de kwekers er in de jaren ’30 voor dat de lisianthus zoals we ‘m nu kennen ontstond. Tegenwoordig noemen we deze bloem Eustoma, een lieflijke en frisse bloem die wel een beetje iets weg heeft van een roos.

De Braam | is nep.

De Roos XXL | heet Unforgettable extra. Deze bloem is echt bizar groot en is een nieuw soort VIP roos. VIP staat voor Very Impressive Roses. Vip Roses is altijd een familiebedrijf geweest. De broers Marc en Ed Sassen maakten van de rozenkas van hun vader, een wereldwijd erkende naam in rozen. In dit familiebedrijf zijn ze constant bezig om de beste kwaliteit snijrozen te kweken. Inmiddels telen zij twaalf soorten rozen die via de Nederlandse bloemenveilingen over de hele wereld worden verkocht. Wanneer je bloemen koopt, wil je deze vaak het liefst zo ver als mogelijk in de knop. Bij rozen is dit juist beter van niet! Een roos blijft vaak veel langer mooi op vaas als deze juist wat rijper gesneden worden. Zo krijgt de roos langer haar voedingsstoffen binnen, voeding dit de roos niet uit een vaas met water krijgt.

Een Stokroos | in een boeket! Ja, echt! Je ziet het goed! Deze prachtige bloem pronkt ook prachtig op vaas. Stokrozen zijn zomerbloeiers. De Latijnse naam is Alcea Rosea. De bloemen trekken tijdens de bloeitijd veel insecten (vooral hommels) aan en hebben niet veel ruimte nodig. In steden zie je ze daarom vaak in een randje grond tussen de stoep en het huis en vooral op Zeeuwse grond doen ze het heel goed. De stokroos kan wel tot twee meter hoog worden en behoort tot de kaasjeskruidfamilie.

Het Gras | is lekker zwierig en geeft een vrolijk tintje aan dit boeket.

Mint | geurt heerlijk fris, bloeit blauw en heeft mooi zachtgroen blad.

Nerine | in zachtroze. Nerine is een karakteristiek bolgewas, heeft een mooie lange steel en bloemschermen die wel twee weken goed blijven. De bloem onderscheidt zich door pure en vrouwelijke schoonheid. Het is een fragiel en krachtig symbool van verbinding. Deze soort Nerine/Amarine behoort tot de familie van de Amaryllidaceae, waarvan de meeste soorten in Zuid-Afrika te vinden zijn. Tot de familie van de amaryllidaceae behoren onder andere Clivia, Nerine en Amaryllis. Nerine wordt ook wel kliplelie genoemd, waar zo’n 30 verschillende soorten van bestaan. Deze bloem is verkrijgbaar in het rood, roze of tot wit.

Agapanthus | in het wit. Een agapanthus is een echte zonaanbidder. Ideaal voor warme dagen. Met deze soort haal je de zomer in huis. Het is een Afrikaanse lelie met trompetvormige bloemen, die hoog op steel staan. Van oorsprong komt de agapanthus uit Afrika, maar de bloem komt ook voor in het wild in Australië, Mexico en Europa. De zaadjes van de plant zijn op natuurlijke manier verwaaid en gezaaid. De bijnaam ‘bloem der liefde’ is afkomstig door het Griekse ‘agape’ wat liefde betekent en ‘anthos’ wat staat voor bloem en wat samen de naam agapanthus vormt. Om het huis en in de tuin staat de agapanthus symbool voor een gelukkig thuis.

Een trosroos | zorgt voor een waterval van bloemen in de mooiste kleuren. Een trosroos draagt meerder bloemen per steel.

Allium | in wit en groen. De groene variant het Toscane. Je verwacht het misschien niet, maar allium is een lid van de uienfamilie en kan uitgroeien tot zo’n prachtige bloeiende bol van allemaal kleine bloemetjes. De dikke stelen dragen bloemen in de mooiste kleuren, die heel lang op vaas staan. Je hebt er wekenlang plezier van! Je kunt ze zelfs laten drogen, dan heb je pas ècht eindeloos plezier van de agapanthus. Als je de steel beschadigt, dan ruik je een typische uiengeur en merk je pas echt dat de bloem tot de lookfamilie behoort. Er zijn zo’n 300 verschillende soorten en ze bloeien bijna de hele zomer. Uien hebben een hoge bijgeloof waarde. De sterk geurende soorten werden graag ingezet om onheil, ziekten en heksen buiten de deur te houden. Allium kan symbool staan voor onkwetsbaarheid en overwinning, maar ook voor eeuwigheid.

Ridderspoor | of Delphinium. Er bestaan maar liefst 250 verschillende soorten van ridderspoor. De bloempluimen steken overal bovenuit. De steel met bloemen kan 10 tot 200 cm lang worden! Met een beetje fantasie lijken de knoppen van de bloem op dolfijnen. Vandaar de naam delphinium wat het Latijnse woord voor dolfijn is. De bloem heeft ook naar achter stekende delen, waarom wij in het Nederlands ridderspoor zeggen. Delphinium staat symbool voor waarheid en bescherming, voor gehechtheid in de liefde, gezondheid, plezier, lichtheid of een groot hart.

De Dahlia | in bolletjesvorm heeft een lila/roze kleur en is een echte (na)zomerbloeier. Het meest opvallende aan de dahlia zijn de bloemblaadjes. In alle kleuren (fel of zacht), in vele patronen (gespikkeld of gestreept), in verschillende vormen (rond of sprietig) en sommige bloemen hebben één rij met blaadjes, terwijl andere dahlia’s juist bestaan uit tientallen blaadjes. De bloem staat symbool voor weelde, kracht en de boodschap ‘voor altijd de jouwe’. De Dahlia is van oorsprong een Mexicaans knolgewas. In 1800 werd de bloem in Amerika ontdekt en meegenomen naar Europa. Hier werd de dahlia vernoemd naar de Zweedse botanicus Andreas Dahl.

Eucharis | is een sierlijke bloem, met lange ranke stelen zonder blad en familie van de Amaryllidaceae. Deze witte bloem lijkt op een kleine lelie en wordt ook wel Amazone lelie genoemd. De bloem heeft vijf tot acht bloemen in de knop, die één voor één uitkomen. Het is een sierlijke bloem met een heerlijke geur. Eucharis komt van oorsprong uit het warme gebied van Midden,- en Zuid-Amerika. Aan het einde van de 19e eeuw kwam de bloem in Europa terecht. De naam Eucharis is Grieks voor zeer sierlijk. Deze bloem staat symbool voor schoonheid, reinheid en een nieuw begin. Eucharis is ook het 181ste hemellichaam dat in 1878 ontdekt is. In de VS wordt Eucharis ook wel de Ster van Bethlehem genoemd en in Suriname Jozef’s Staf of Jozef lelie.

En? Genoeg inspiratie opgedaan voor je wekelijkse portie weekendbloemen? Wanneer je op bezoek bent bij de bloemist, kijk dan vooral eens uit naar een stokroos. Hoe bijzonder en wat een feest om die binnen op tafel te hebben staan! Fijne dag!

De vaas is trouwens van het Deense Menu en heet Echasse. De vaas is verkrijgbaar in verschillende afmeting, dit model is in het formaat small. Wat een knapperd, hè?!

Laat een reactie achter