vrijdag 26 april 2019

Bloemen Bijdehand | Over rozen

De roos is de Koningin van de bloemen. Wereldwijd populair. De roos is een bloem waarvan alle kleuren een eigen bijzondere betekenis hebben. Voor elke moment en voor elke gelegenheid is er een passende roos. Deze bloem is er in alle kleuren en vormen. Van rood tot wit, van geel tot roze of wat dacht je van paars en oranje! Of tweekleurig en meerkleurig. De roos is er met een grote bloem of juist een kleine en met een lange steel of juist een korte. Heb ik jou al overtuigd van de diversiteit van deze bloem? En dan heb ik je nog niet eens verteld, dat er elk jaar tientallen nieuwe variëteiten bijkomen. Daarom vandaag een ode aan de roos in ons blog, in samenwerking met Huis Van Bloemen, over rozen!

Symboliek van de roos

De blaadjes van deze bloem hebben de vorm van een hart. Dit staat voor vertrouwen. De doornen geven aan dat liefde niet altijd makkelijk is. Met name rode rozen staan symbool voor de liefde, maar ook voor respect. Zo heeft elke kleur een eigen betekenis. Lees je mee over de symboliek van de roos?

Rood | staat voor liefde en respect

Wit | een symbool voor echte liefde, puurheid, waardigheid en reinheid

Roze | is de kleur van geluk, zuiverheid en dankbaarheid

Oranje | weerspiegelt verlangen, waardering en sympathie

Geel | staat voor verbondenheid en een intieme vriendschap

Nu hebben rozen lang niet altijd één kleur. Denk maar aan de tweekleurige soorten of zelfs de rozen die meerkleurig zijn. Dat maakt deze bloem juist zo uniek en bijzonder. Eén aparte kleur of combinaties van kleuren en zelfs combinaties met andere bloemen hebben een betekenis.

Verschillende soorten

Bij de Grieken en de Romeinen was de roos al populair. Zij ontdekten duizenden jaren geleden al de schoonheid van deze romantische bloem. In de zestiende eeuw kwam de roos pas naar Nederland. De verschillende soorten rozen in dit boeket zijn: County Lady, Bubblegum, Caroussel en Bogart.

De soorten Moody Blues, Esperence, Pink Floyd, Bogart en Silantoi | komen van Farm Direct. Dit zijn rozen uit Ecuador. Ecuador is vanwege de weersomstandigheden de perfecte plek om rozen te laten groeien. Door de unieke geografische ligging (er is altijd licht en de rozen worden geweekt op een hoogte van 2800 tot 3000 meter) groeien en bloeien juist daar de mooiste rozen. Direct Farm werkt samen met meer dan 50 telers in Ecuador. Vrijwel dagelijks komt er een zending uit Ecuador naar Nederland.

De roos Notting Hill | is een exclusieve vip roos. Dit is een nieuwe roos, die zich langzaam opent alsof ‘ie in een Engelse tuin staat te bloeien. ‘Vip Rozes’ worden geweekt in de kassen van de familie Sassen uit Ter Aar en Nieuwveen. Dit is een echt familiebedrijf, waar ze constant bezig zijn om de beste kwaliteit snijrozen te kweken. Inmiddels telen zij twaalf soorten rozen die via de Nederlandse bloemenveilingen over de hele wereld worden verkocht. Wanneer je bloemen koopt, wil je deze vaak het liefst zo ver als mogelijk in de knop. Bij rozen is dit juist beter van niet! Een roos blijft vaak veel langer mooi op vaas als deze juist wat rijper gesneden worden. Zo krijgt de roos langer haar voedingsstoffen binnen, voeding dit de roos niet uit een vaas met water krijgt.

Lathyrus | is één van onze lievelingsbloemen (en combineert fantastisch met alle verschillende rozen). Die geur! Hemels. Wist jij dat ook prinses Juliana dol was op deze bloem? Zij verzamelde de meest bijzondere rassen en kruiste ze zelfs tot nog mooiere exemplaren. Lathyrus is een siererwt, die een heerlijke geur verspreidt, fijne kleurtjes heeft en van de vlinderbloemfamilie komt. Het is een tedere bloem. In dit boeket pronkt een lila variant. Van oorsprong bloeide lathyrus alleen in de kleur paars, tegenwoordig is  lathyrus er in zachte pasteltinten, gemêleerde kleuren of in lekker fel rood, roze of gewoon lekker fris wit. De bloemen van de lathyrus staan alleen of in trossen op lange stengels. De peulvruchten (de erwtjes) kunnen enkele of meerdere zaden bevatten. Pas wel op! Want die van de lathyrus zijn niet eetbaar. De naam lathyrus is afgeleid van het Griekse lathuros, wat peulgewas betekent. De tweede naam odoratus, staat voor de bijzondere geur.

Viburnum | of sneeuwbal is een perfecte aanvulling van deze romantische mix aan rozen en lathyrus. Tip: haal het blad van de tak af, dan staat de sneeuwbal zeker twee weken. Viburnum stamt af van de muskuskruid familie. De takken komen van een geurende heester. Een heerlijke struik voor in je tuin. Deze sneeuwbal is verkrijgbaar van januari tot en met juni. De viburnum is afkomstig uit Azië, Noord-Amerika, Noord-Afrika en Europa. Er bestaan zo’n 230 verschillende soorten. Om er voor te zorgen dat viburnum fier recht op vaas blijft staan, moet je de takken goed schuin afsnijden. Dit kun je na enkele dagen nog eens herhalen. Viburnum staat symbool voor fierheid. De Latijnse naam komt van viere, wat vlechten of buigen betekent.

Ben jij genoeg geïnspireerd voor het samenstellen van een fijn boeket voor dit weekend? Wij hopen het! Onthoud anders deze tips, want we weten zeker dat dit boeket het ook heel goed doet op Moederdag.

Fijn Koningsweekend!

Dit blog is wederom tot stand gekomen in samenwerking met Huis Van Bloemen in Middelburg. Ook die prachtige stolp op tafel komt bij deze bloemist vandaan. 

Een Antwoord

  1. Willheijmans Heijmans

    Fijne blog met mooie uitleg en goede tips.
    Het huis van bloemen,in Middelburg is gewoon een sprookje, in alle opzichten!

Laat een reactie achter