vrijdag 07 juni 2019

Bloemen Bijdehand | Klein en fijn

We luiden een extra lang weekend in met een kleurrijk boeket: klein en fijn! Heerlijk geurend, samengesteld door bloemist Huis Van Bloemen, vol met de mooiste soorten. Weekend inspiratie voor jou en een mooie glazen vaas. Wij kozen voor de Muuto Elevated vaas. Ook al één van onze favorieten. Lees je mee?

Lathyrus | varieert eindeloos in soorten (wel 120 tot 200) en kleuren. Lathyrus wordt ook wel pronk,- of siererwt genoemd. Deze Nederlandse naam verwijst naar de erwtjes (zaden) die aan de plant groeien. Let wel op: de erwtjes van Lathyrus zijn niet eetbaar. Lathyrus is familie van de vlinderbloemen. De bloem komt oorspronkelijk uit Europa, Azië en Noord- en Zuid-Amerika. Lathyrus geurt heerlijk en staat symbool voor zachtaardigheid. Wist jij dat deze bloem het liefst in een vaas van glas staat? De behaarde stengels hebben licht nodig, daarom is glas de beste pronkplek voor Lathyrus. Een klein bodempje water van ongeveer 3 cm hoog is genoeg, zo kunnen de stengels optimaal ademen.

Agapanthus | in dit boeket gebruikten we de blauwe variant. Een agapanthus is een Afrikaanse lelie en een echte zonneaanbidder. Er bestaan honderden soorten. De trompetvormige bloemen staan hoog op de bladloze en gladde stelen. Agapanthus staat symbool voor de liefde. De naam komt van het Griekse agape=liefde en anthos=bloem. Wanneer je de Agapanthus als plant om je huis zet, staat dit symbool voor een gelukkig thuis. De Agapanthus komt van oorsprong uit het zuiden van Afrika. Door de wind zijn de zaadjes van de plant wereldwijd verwaaid en gezaaid. Nu komt ze ook in het wild voor in Australië, Mexico en Europa.

Gloriosa | of voluit Gloriosa Rothschildiana vernoemd naar zoöloog Lionel Rothschild, met als tweede naam ‘superba’, is een bloem met een exclusieve en exotische uitstraling en wordt ook wel prachtlelie of klimlelie genoemd. De bloem is fragiel gebouwd met aan de uiteinde van de grote groene blaadjes kleine krulletjes die willen klimmen. De bloemen zijn dieprood, knalroze of fel oranje met lange gele meeldraden. Gloriosa is de nationale bloem van Zimbabwe, waar de plant vuurlelie heet. Van oorsprong komt de plant uit Afrika en West-Azië. Er bestaan twee soorten Gloriosa: korte met een schoon steeltje en langere met blaadjes en vertakkingen. De bloem staat symbool voor roem en eer, ambitie en succes.

Kamille | kennen de meeste mensen van helende thee. In een boeket geeft dit vrolijke bloemetje een heerlijk speels effect en een fijn veldboeket sfeertje. De botanische naam Matricaria is afgeleid van de Latijnse woorden mater=moeder en caria=zorg. Het is een kleine bloem met een vrij sterke geur (dat is de echte soort) en grote krachten. Zo heeft de olie van gedroogde kamille bijvoorbeeld sterke ontstekingsremmende krachten. Kamille bloeit het beste in de zomermaanden en in het wild vind je deze bloem het liefst op open, vochtige en stikstofrijke gronden zoals akkers, bermen en op dijken.

Trosroos | Ashley Rose is een grootbloemige roos. In dit blog over rozen vind je veel informatie en fijne weetjes over de Koningin van de bloemen!

Gerbera Pasta | in de soorten Pastini Venezia en Rosata in de kleuren roze en zalm met vrolijk gekrulde (curly) bloemblaadjes. Deze bloem houdt van een bodempje water en gaat dus heel goed samen met Lathyrus. Bij een teveel aan water, zuigt de stengel zich vol en gaat de gerbera slap hangen. Daarbij is het belangrijk dat de vaas goed schoon is, gebruik daarvoor bijvoorbeeld chloor. Van de gerbera bestaan er drie soorten: grootbloemige soorten (standaard gerbera), kleinbloemige soorten (mini-gerbera of germini) en specialties. De gerbera kent honderden verschillende kleuren. In één kleur, maar ook in meerdere kleuren. Zelfs het hart van deze bloem is kleurrijk! Vroeger zag je vaak een ijzerdraadje in de steel van de gerbera, tegenwoordig is dat niet meer nodig. De kwaliteit van de gerbera is nu zo goed, dat de bloem uit zichzelf mooi rechtop blijft staan

Tulp | van het soort queensland rose. Wat een plaatje, hè?! Deze rijk gefranjerde bloemblaadjes zijn een echte blikvanger. Ze zijn dubbelbloemig en prachtig roze met wit.

Nerine Crispa | heeft een mooie lange steel, met bloemschermen die wel twee weken goed blijven. Ook als ze op bol worden gesneden. Op bol gerijpt noemen ze dit, het voordeel hiervan is dat de bloemen er meteen mooi uit zien en kunnen pronken in een boeket. Op bol gerijpte bloemen worden ongelijk bebost (geoogst) om beschadiging van de bloemen te voorkomen. Deze soort Nerine/Amarine behoort tot de familie van de Amaryllidaceae, waarvan de meeste soorten in Zuid-Afrika te vinden zijn. Tot de familie van de amaryllidaceae behoren onder andere Clivia, Nerine en Amaryllis. Nerine wordt ook wel kliplelie genoemd, waar zo’n 25 verschillende soorten van bestaan. Deze bloem is verkrijgbaar in het rood, roze of tot wit.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Huis Van Bloemen

Laat een reactie achter