vrijdag 28 juni 2019

Bloemen Bijdehand | Groot gebaar

Een boeket van Huis Van Bloemen met spierballen en een knipoog naar de zomer. Spierballen? Omdat het echt niet meeviel, om dit boeket in de hand te fotograferen. Na het vorige blog over klein en fijn, gaan we deze week voor een groot gebaar. De omvang van deze bos is flink en het gewicht was best pittig. Zomer? Omdat er een aantal fijne zomerbloeiers in dit boeket verwerkt zijn! Zoals de Agapanthus, een echte zonaanbidder. Dat mag ook wel met die tropische dagen van afgelopen week en voor komend weekend zijn ze al weer aangekondigd, daar heb je af en toe best spierballen voor nodig! Lees je mee? Hoe je de zomer ook in huis haalt? Met mooie bloemen? Dan laten we de hitte lekker buiten! En genieten we op de heetste dagen van de maand lekker koel van onze mooiste zomerbloeiers.

Agapanthus | in het blauw/paars. Een agapanthus is een echte zonaanbidder. Ideaal voor warme dagen. Met deze soort haal je de zomer in huis. Het is een Afrikaanse lelie met trompetvormige bloemen, die hoog op steel staan. Van oorsprong komt de agapanthus uit Afrika, maar de bloem komt ook voor in het wild in Australië, Mexico en Europa. De zaadjes van de plant zijn op natuurlijke manier verwaaid en gezaaid. De bijnaam ‘bloem der liefde’ is afkomstig door het Griekse ‘agape’ wat liefde betekent en ‘anthos’ wat staat voor bloem en wat samen de naam agapanthus vormt. Om het huis en in de tuin staat de agapanthus symbool voor een gelukkig thuis.

Allium | Explosion in lila is de grote sierui onderin het boeket. Een echte blikvanger, ook wel allium spin genoemd, met een hele spectaculaire bloeibol. De witte allium heet ‘White giant’ en zitten links en rechts boven de grote, lila soort in deze bos. De witte variant heeft een kleinere en fijnere bloeibol, een langere steel en ziet er heel sierlijk uit. Je verwacht het misschien niet, maar een lid van de uienfamilie kan dus uitgroeien tot zo’n prachtige bloeiende bol van allemaal kleine bloemetjes. De dikke stelen dragen bloemen in de mooiste kleuren, die heel lang op vaas staan. Je kunt ze zelfs laten drogen, dan heb je ècht eindeloos plezier van de agapanthus. Als je de steel beschadigt, dan ruik je een typische uiengeur en merk je pas echt dat de bloem tot de lookfamilie behoort. Er zijn zo’n 300 verschillende soorten en ze bloeien bijna de hele zomer. Uien hebben een hoge bijgeloof waarde. De sterk geurende soorten werden graag ingezet om onheil, ziekten en heksen buiten de deur te houden. Allium kan symbool staan voor onkwetsbaarheid en overwinning, maar ook voor eeuwigheid.

Eremus | groeit van oorsprong op droge en rotsachtige hellingen en zijn vaak te vinden op grote hoogte in de bergen. Er bestaan meer dan 40 soorten, die vooral uit centraal en West-Azië komen. De naam verwijst naar de bloeiwijze en standplaats van de bloem. ‘Eremos’ komt uit het Grieks en betekent alleen, ‘oura’ staat voor staart. De bloem wordt ook wel eens woestijn staart genoemd, dat komt door ‘erem’ woestijn en ‘ura’ staart. De bloemtrossen ontstaan eind mei, na de vorst, in roze, wit, geel, terra en verschillende pasteltinten. De bloem bloeit van onder naar boven, als een aar. Langzaam kleuren de bloemknopjes. Eremus staat symbool voor opvallende schoonheid en wordt ook wel de naald van cleopatra genoemd.

Ferrule | komt uit de schermbloemenfamilie en kennen we ook wel als angelica of engelwortel. Deze groene schermen drogen langzaam in.

Delphinium blauw xxl | is één van mijn favoriete zomerbloeiers. Deze soort heet Hollands Glorie. Een koningsblauwe bloem, die wij kennen onder de Nederlandse naam Ridderspoor. Het is een bloeiend nichtje van de ranonkel, wat ook al een lievelings is. Er bestaan maar liefst 250 verschillende soorten van delphinium. De bloempluimen steken overal bovenuit. De steel met bloemen kan 10 tot 200 cm lang worden! Met een beetje fantasie lijken de knoppen van de bloem op dolfijnen. Vandaar de naam delphinium wat het Latijnse woord voor dolfijn is. De bloem heeft ook naar achter stekende delen, waarom wij in het Nederlands ridderspoor zeggen. Delphinium staat symbool voor waarheid en bescherming, voor gehechtheid in de liefde, gezondheid, plezier, lichtheid of een groot hart. Met deze bloem haal je dus sowieso heel veel positiviteit in huis!

Fijn weekend!

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met bloemist Huis Van Bloemen. 

Laat een reactie achter