maandag 15 april 2019

Bloemen Bijdehand | Een Paasboeket

Het is even stil geweest hier op het blog, maar achter de schermen ben ik keihard aan het werk voor super toffe nieuwe samenwerkingen. En bestaande samenwerkingen natuurlijk, want ook vandaag mag ik de week weer starten met een heerlijk fris bloemen blog in samenwerking met Huis Van Bloemen. Op weg naar een lekker lang weekend, besloten wij voor een Paasboeket te gaan. Natuurlijk wel net even anders, voor de benodigde inspiratie! Fris geel, check, in de vorm van citroenen, een vrolijke anjer en een frivole Frittilaria. Gecombineerd met lila, kobaltblauw en zalmroze. Dat staat toch geweldig om een mooi gedekte Paastafel?!

Geel

De Frittilaria Imperialis Lutea | kennen we ook wel als keizerskroon. Deze citroengele bloemen geven een sterke geur af, dus één exemplaar als blikvanger in je boeket is meer dan genoeg. Deze bloem is familie van de lelie en verwant aan het kievitsbloemetje. De Frittilaria heeft een grote hangende en klokvormige bloem met een groene kroonvormige kruin. In het wild komt de keizerskroon voor van het zuiden van Klein-Azië, via Noord-Iran tot in Afghanistan en Pakistan. De plant wordt in Europa al bijna vierhonderd jaar gekweekt, maar er bestaan maar weinig verschillende rassen. De rassen verschillen vooral in kleur. Het oranjerode ras heet Aurora en Lutea en Lutea Maxima onderscheiden zich door het prachtige geel.

Een Anjer | met de naam Yellow Hermes. De Latijnse naam is Dianthus en afgeleid van ‘Dios’ wat god betekent en ‘Anthos’ wat staat voor bloem. De anjer is verkrijgbaar in vele intense kleuren. Van groen tot (in dit geval) geel, tot oranje of zelfs combinaties van kleuren. Je kunt met deze bloem alle kanten op. Ook de vorm varieert. Er zijn anjers met enkelvoudige bloemen en trosanjers, waarbij de blaadjes rond, gekarteld of met franje randen de bloemen sieren. Deze bloem vindt zijn oorsprong aan de kust van de Middellandse Zee. De anjer staat symbool voor hartstocht, verlangen en romantiek. De bloem was in de tijd van de Romeinen al heel erg populair. Van anjers werd een hoofdkrans of fris reukwater gemaakt. Op religieuze schilderijen staat de anjer symbool voor de heilige Maria of het lijden van Christus en dankzij Prins Bernard heeft de Witte Anjer gedurende de Tweede Wereldoorlog een extra bijzondere betekenis gekregen. Nu wordt deze bloem nog steeds op speciale evenementen gedragen als uiting van waardering voor bijvoorbeeld veteranen. De anjer is een bloem met een rijke geschiedenis!

De Citroentakken | zijn nep en geven dit boeket een lekkere knipoog.

Blauw

Delphinium Donna blauw en Impress blauw | De ene bloem is kobaltblauw en de hoogste pluim oogt meer lila. Deze ranke stelen zijn een bloeiend nichtje van de ranonkel, waarvan er 250 verschillende soorten bestaan. De bloempluimen van de delphinium steken overal enthousiast bovenuit en is heel geliefd bij bijen en vlinders. De steel kan ongeveer 10 tot 200 cm lang worden en de bloemen hebben ongeveer 3 tot 7 blaadjes. Deze bloem doet het altijd goed in een gemengd boeket, vanwege de opvallende kleur en vorm geven ze mooi contrast. Met een beetje fantasie zie je dat de knoppen van de bloem op dolfijnen lijken. Vandaar de naam delphinium, wat Latijns voor dolfijn is. Wij kennen deze bloem ook als ridderspoor, die naam heeft de bloem ook aan de vorm te danken. De bloemetjes hebben naar achter stekende delen, die lijken op sporen van ridders. Deze vaak blauwe bloem symboliseert waarheid en bescherming en staat ook voor gehechtheid in de liefde. Een positieve bloeier!

Echium Webbii | is afkomstig van het Canarische Eiland ‘La Palma’. Deze bijzonder blauwe bloemen bloeien langs een lange steel. De bloem is ook wel bekend onder de naam slangenkruid en maar gedurende een korte periode van het jaar verkrijgbaar.

Zalmroze

De Roos | Notting Hill is een exclusieve vip roos. Dit is een nieuwe roos, die zich langzaam opent alsof ‘ie in een Engelse tuin staat te bloeien. ‘Vip Rozes’ worden geweekt in de kassen van de familie Sassen uit Ter Aar en Nieuwveen. Dit is een echt familiebedrijf, waar ze constant bezig zijn om de beste kwaliteit snijrozen te kweken. Inmiddels telen zij twaalf soorten rozen die via de Nederlandse bloemenveilingen over de hele wereld worden verkocht. Wanneer je bloemen koopt, wil je deze vaak het liefst zo ver als mogelijk in de knop. Bij rozen is dit juist beter van niet! Een roos blijft vaak veel langer mooi op vaas als deze juist wat rijper gesneden worden. Zo krijgt de roos langer haar voedingsstoffen binnen, voeding dit de roos niet uit een vaas met water krijgt.

Eremus of Eremurus | groeit van oorsprong op droge en rotsachtige hellingen op behoorlijk grote hoogten in het bergachtige gebied van Centraal en West-Azië. Eremus staat voor ‘Eremos’ wat in het Grieks alleen betekent en ‘Oura’ wat staat voor staart. Dit verwijst naar de standplaats en de bloeivorm van de bloem. Deze bloem staat symbool voor opvallende schoonheid en kennen we ook wel als de naald van Cleopatra, steppenlelie, vossenstaartlelie of woenstijnstaart.

Sandersonia | is stiekem lekker fris oranje, omdat oranje het dichtst bij de kleur zalm ligt, zet ik ‘m stiekem in het rijtje van deze kleurenpracht. Deze bloem lijkt kwetsbaar, maar is heel sterk en staat lang (twee weken in elk geval) op vaas. Deze alleenstaande belletjes lijken op lampionnetjes. De bloemen openen van onder naar boven en komen voor in tinten van licht tot diep oranje. De bloem komt uit Zuid-Afrika en is een neefje van de net zo populaire gloriosa. Sandersonia is (net als gloriosa) een klimplant. Er bestaat maar één soort van dit chinees lantaarntje.

De Violier Matthiola | met een mooie zalm kleur. Een violier is een zoet geurende bloem, die bloeit in crème, wit, geel, roze, rood, violet, lavendel en in dit geval een zachte zalm tint. Violieren zijn afkomstig uit de landen rond de Middellandse Zee. Ook deze bloem bloeit in trosvorm, met kelkvormige, viertallige bloemen. Wil jij de lente in huis halen met een geurende bos? Dan zit je met een violier zeker goed. Het is mooi om verschillende violieren de combineren, maar ook in een gemend boeket komen ze goed tot hun recht. Deze violieren komen uit Italië en zijn extra groot van bloem met smalle bladeren.

Digitalis of Vingerhoedskruid | komt van nature voor in Europa, Noord-Afrika en West-Azië. De bloem past precies om een vinger heen, vandaar de botanische naam Digitalis, wat vinger betekent. De Nederlandse naam spreekt denk ik voor zich, de vorm van de bloem lijkt namelijk precies op een vingerhoedje!

De Franse Tulp Avignon | in het oranje is lekker fel gekleurd. In 1966 werd deze tulp vernoemd naar de Zuid-Franse stad Avignon waar de Paus in de Middeleeuwen zijn paleis had en de Pont d’Avignon (ja, die van het liedje) een bekende toeristische plek is. De Franse tulp is letterlijk de grote broer van de Hollandse tulp. In tulpen zit leven en dat geldt zeker voor de Franse exemplaren, deze kan op vaas nog wel twintig centimeter doorgroeien. Franse tulpen worden meestal ook daadwerkelijk in Frankrijk in de volle grond geteeld. Een Franse tulp wordt na ongeveer zestig dagen gesneden, de Hollandse tulp na ongeveer twintig dagen. Daardoor zijn de Franse tulpen langer en ook langer houdbaar in een vaas.

Nu doet een bosje Narcissen het ook heel goed op tafel gedurende Pasen, maar we hopen je ook geïnspireerd te hebben op meer variatie binnen een fris kleurenthema waarin fel geel natuurlijk niet mag ontbreken!

Die stoere stoel voor het bureautje is Daan van Eleonora via Meubelplaats.nl. De stoelen staan nu, terwijl ik dit blog schrijf, weer mooi te wezen om de eettafel. Komende week laat ik dat aan je zien! Maar voor dit bloemenblog moest er eventjes één exemplaar naar de slaapkamer. Te mooi, toch?! Hoe de kleur van deze eetkamerstoel perfect past bij de muurkleur?!

Laat een reactie achter