vrijdag 17 mei 2019

Bloemen Bijdehand | Aardbei in mei

Eigenlijk had ik dit blog ‘Waarbij? Aardbei!’ willen noemen, maar dat was misschien wat te flauw geweest. Hoewel ik er stiekem nog steeds heel hard om moet grinniken. Dankzij het Sinterklaas journaal was dit het eerste grapje wat onze Juul, helemaal op eigen initiatief, uit zichzelf maakte. Trots dat ze erbij keek! Helemaal toen Marc en ik het ook nog eens oprecht uitschaterde. Maar goed, ik beoordeelde het toch als een inkoppertje, waardoor ik voor de titel ‘Aardbei in mei’ ben gegaan. Vanaf de maand mei kun je tenslotte weer de heerlijkste, zoetste en grootste Hollandse aardbeien kopen en daar worden wij hier in huis heel blij van! Net als deze prachtige bos bloemen. In aardbei vaas va Des Pots. Soms lijkt het wel of ze bij Huis Van Bloemen in mijn hoofd kunnen kijken. Ik had precies bedacht dat een bloeiende witte Spirea ook wel heel tof in een boeket zou staan en wat wordt er bij mij thuisbezorgd? Juist, een prachtig boeket mèt bloeiende witte Spirea in de hoofdrol. Daar wordt ik dus ook super blij van. Lees je weer mee voor nog meer inspiratie? We gaan weer los voor fijne weekendbloemen!

Spirea | De Nederlandse naam is Spirea, familie van de Rosaceae (van de roos dus). Spirea of spierstruik is een voorjaarsbloeier zonder blad. Perfect in een veldboeket. Het is een sierheester en wordt ook wel sneeuwspirea genoemd, vanwege de grote hoeveelheid aan witte bloemetjes. Deze struik heeft een rijke en overvloedige bloei, wat het heel goed doet in de tuin, maar dus ook perfect voor een los boeket!

Viburnum | of sneeuwbal is een perfecte aanvulling van deze romantische mix aan rozen en lathyrus. Tip: haal het blad van de tak af, dan staat de sneeuwbal zeker twee weken. Viburnum stamt af van de muskuskruid familie. De takken komen van een geurende heester. Een heerlijke struik voor in je tuin. Deze sneeuwbal is verkrijgbaar van januari tot en met juni. De viburnum is afkomstig uit Azië, Noord-Amerika, Noord-Afrika en Europa. Er bestaan zo’n 230 verschillende soorten. Om er voor te zorgen dat viburnum fier recht op vaas blijft staan, moet je de takken goed schuin afsnijden. Dit kun je na enkele dagen nog eens herhalen. Viburnum staat symbool voor fierheid. De Latijnse naam komt van viere, wat vlechten of buigen betekent.

De Violier | Matthiola is een import violier. De steel is lekker lang en de bloem geeft een heerlijke geur. Vanaf de maand mei is er ook een mooie Hollandse variant. Violieren zijn afkomstig uit de landen rond de Middellandse Zee en komen uit de kruisbloemenfamilie. Deze bloem is ook familie van de kool, wat je onder andere terug kunt zien aan het blad. De violier bloeit in trosvorm, met kelkvormige, viertallige bloemen. Wil jij de lente in huis halen met een geurende bos? Dan zit je met een violier zeker goed. Het is mooi om verschillende violieren de combineren, maar ook in een gemend boeket komen ze goed tot hun recht. Deze violieren komen uit Italië en zijn extra groot van bloem met smalle bladeren. Het is een verfijnde bloem in romantische tinten, die symbool staat voor verfijnde schoonheid.

Kalanchoë | Nog zo’n verrassing op vaas! Net als de spirea, doet ook een kalanchoë het heel goed in een boeket. De plantjes zijn makkelijk in de verzorging en op vaas heb je lang plezier van deze takken. De kleuren knallen lekker in een bos en als snijbloem staan ze wel vier weken! Ook blijft het water super schoon. De dikke stevige blaadjes, slaan altijd een voorraadje vocht op. Kalanchoë hoort tot de familie van Crassulaceae waar ook veel andere vetplanten toe behoren. De plant groeit in het wild in Madagascar, Zuid-Oost Afrika, Zuid-Oost Azië en China. In China is de naam Kalan Chau ontstaan. Deze sterke plant staat symbool voor volharding en eeuwige liefde.

Gerbera | staat symbool voor het geluk van een eenvoudig leven. Deze gerbera heet Himalaya en is een excentriek juweeltje van de kweker. Een gerbera is een frisse, speelse en vrolijke bloem. De bloem is in alle kleuren van de regenboog verkrijgbaar en vervolgens ook nog eens in allerlei verschillende vormen. Gerbera’s zijn geboortebloemen. Ze staan voor onschuld en puurheid. Wist jij dat deze bloem naar de zon toe draait? Grappig, hè? De gerbera is een niet-geurende bloem die hoort tot het plantengeslacht Asteraceae. De bloem is afkomstig uit Zuid-Afrika, Azië, Zuid-Amerika en Tasmanië.

Een Ranonkel | staat symbool voor charme en viert de lente. Ranunculus is de volledige en Latijnse naam en betekent opkikkertje. De bloem komt namelijk van oorsprong voor in drassige gebieden. Deze bloem wordt ook wel boterbloem genoemd. Let op, dat je een ranonkel op weinig water zet. De stelen zijn hol en komen anders vol water te staan, waardoor ze kunnen gaan rotten of knakken. De kweker plant de knolletjes in het najaar en in het voorjaar kunnen wij vervolgens genieten van deze ultieme voorjaarsbloeier. De bloem schittert in de mooiste kleuren en deze roze variant is ook weer prachtig. De ranonkel vindt haar herkomst in Midden-Azië.

De Roos | in de soorten Country Lady en Bogart. Las je ons blog over rozen al? Daar vind je heel veel informatie en weetjes over deze Koningin van de bloemen.

De Peer | is lekker nep. Echt fruit kan natuurlijk niet, want dat zou een verkeerde uitwerking hebben op de bloemen. Maar wij houden van een knipoog, een vrolijke twist en een echt mooie zijde tak staat (vinden wij) doet het geweldig in een goed boeket.

Nerine Emanuelle | wat een naam, hè?! Samen met haar zus Anastasia behoort Emanuelle tot de Amarines met de grootste bloemen. Een nerine staat heel lang in een vaas en kent de bijnaam kliplelie. De naam kliplelie zou volgens het verhaal komen, doordat een nerine tegen de kust van het Engelse Kanaal op botste. Zo zou deze Zuid-Afrikaanse Nerine in Europa zijn geïntroduceerd. De bloem is een krachtig symbool van verbinding, recht uit het hart.

De Franse tulp | in dit boeket is waarschijnlijk één van de laatste. Jammer genoeg is het seizoen van deze lievelingsbloem weer ten einde. Nog één keertje op een rijtje: In tulpen zit leven en dat geldt zeker voor de Franse exemplaren, deze kan op vaas nog wel twintig centimeter doorgroeien. Franse tulpen worden meestal ook daadwerkelijk in Frankrijk in de volle grond geteeld. Een Franse tulp wordt na ongeveer zestig dagen gesneden, de Hollandse tulp na ongeveer twintig dagen. Daardoor zijn de Franse tulpen langer en ook langer houdbaar in een vaas.

Heb je weer voldoende inspiratie opgedaan voor een verse bos weekend bloemen? Wij hopen het! Haal het zonnetje maar lekker in huis. Vooral als het buiten niet schijnt. Hoewel wij zomer en winter, met vrieskou of musjes vallen van het dak weer, altijd bloemen in huis hebben.

Fijn weekend, lieve volgers!

Dit blog is weer tot stand gekomen in samenwerking met bloemist Huis Van Bloemen in Middelburg. Wanneer je nog eens in de buurt komt of in de buurt woont? Een absolute aanrader voor een bezoekje!

Laat een reactie achter