zaterdag 08 december 2018

Hollandse Sier

Wat heb ik veel zin in dit blog! Eindelijk kan ik de portretten met een verhaal van Hollandse Sier met je delen. Ik heb dit unieke portret van de streekdracht van Walcheren, handgemaakt en bewerkt met bladgoud, al een paar weken in huis. Het is nu een paar maanden geleden dat ik het bijzondere werk van Hollandse Sier voor het eerst ontdekte. Het werkte als een zeer sterke magneet op mij. Onweerstaanbaar, zo mooi.

Zeeuwse portretten

Afgelopen zomer waren wij twee weken op vakantie in Zeeland. Een bezoek aan Middelburg stond hoog op mijn ‘te doen’ lijstje, voor een bezoek aan de beste bloemist Huis van Bloemen. Daarbij is Middelburg ook gewoon een hele leuke stad! Dus twee goede redenen om een bezoekje aan deze stad te plannen. Wanneer wij een stad (of stadje) bezoeken, gaan we niet per se voor de hoofdstraat. Juist de zijstraatjes, de kleinere pleintjes of de straten net parallel aan de hoofdstraat zijn vaak minstens zo leuk of eigenlijk stiekem veel leuker. Daar vind je vaak de unieke, creatieve en originele ondernemers. Bij ons bezoek aan Middelburg was het binnen tien minuten raak. We koersten recht op Huis van Bloemen af en liepen door een heerlijk sfeervol straatje. Ik kwam niet om te winkelen, dus probeerde mijn focus niet te veel op de etalages te leggen, naar soms gebeurt zoiets vanzelf. Hier ‘moet’ ik even in, vertelde ik mijn man en voor ik het wist stond ik de prachtige Zeeuwse portretten van Hollandse Sier te bewonderen.

Vrouwen in streekdracht

De portretten van Hollandse Sier worden met zorg verzameld. Ze zijn met de hand ingekleurd en dateren van rond het jaar 1900. De vrouwen in streekdracht droegen in die tijd prachtige sieraden van bijvoorbeeld bloedkoraal, granaat en goud. De bijzondere ‘krullen’ gaf de vrouwen een bepaald aanzien. De portretten van Hollandse Sier worden met de hand bewerkt met bladgoud op de plek waar de sieraden en ‘krullen’ zitten. Dat geeft een heel bijzonder effect. Het laat de dames stralen en brengt, door de weerkaatsing van het licht, het werk tot leven.

Verschillende provincies

In 2010 startte Carla van Tilburg ‘Zeeuwse Sier’ met portretten uit de provincie Zeeland. Inmiddels is de collectie flink uitgebreid en is het familiebedrijf Hollandse Sier ontstaan. Waar Carla het creatief brein is, vervult de rest van het gezin belangrijke functies voor Hollandse Sier. Naast Zeeland vind je nu streekdracht uit verschillende provincies als Friesland, Gelderland, Noord,- en Zuid-Holland.

Deze prachtige dame uit Walcheren (Zeeland) pronkt sinds vorige maand bij ons aan de muur. Kijk d’r eens stralen! Voor welk portret zou jij kiezen?

Gezellig weekend!

maandag 03 december 2018

Een heerlijk december boeket

De bomen worden één voor één uit de kast getrokken. De echte laat nog eventjes op zich wachten, daar gaan we pas zo’n week of twee voor Kerst voor op pad. Maar alle variaties op de kerstboom: gemaakt van hout, verschillende binnen,- en zelfs buitenplanten, gemaakt van keramiek en afgedrukt op doek komen langzaam maar zeker weer te voorschijn. Dit doek (afgedrukt door More Than Canvas, de foto maakte ik vorig jaar zelf) is wat mij betreft de perfecte achtergrond voor weer een overvol bloemenblog met heel veel inspiratie. Een heerlijk december boeket om je week mee te beginnen. Lees je mee?

De rozen | het zijn er drie. Een gele (waarvan we de naam niet konden vinden), een geel/oranje deze heet Silantoi en een hard roze exemplaar die luistert naar de naam Pink Floyd Cerise. Alle drie zijn ze afkomstig van de Ecuador soort. Het verschil met ‘gewone’ rozen is dat Ecuador rozen hoger worden gekweekt. Door de koude nachten ontstaan er veel meer variaties in kleur en is de roos veel groter (en langer houdbaar) dan de ‘gewone’ roos. Ecuador is de beste plek ter wereld om rozen te laten groeien. De Ecuador roos is dan ook de meest gevraagde en geprezen bloem op de internationale bloemenmarkt. Rozen zijn al eeuwen geliefd vanwege hun schoonheid. De roos wordt de koningin van de bloemen genoemd en de Ecuador roos de koningin van de rozen. Vele geliefden geven elkaar rozen als ultieme uiting van liefde.

Van de lelie | vind je twee soorten in dit boeket. Zo heet de dubbele gele lelie Sun Ecotic en is de roze lelie een tijger lelie. De parfumachtig geur van sommige lelies (zoals van deze gele Sun Ecotic) kunnen vrij aanwezig zijn. Wanneer de lelie geur voor jou iets te heftig is, kies dan voor een Aziatische lelie zoals de roze tijgerlelie. Deze soorten geven een verfijnde geur of zelfs helemaal geen geur af.
Als er één bloem bol staat van de symboliek, dan is het wel de lelie. De bloem staat onder andere voor vrouwelijkheid, vergankelijkheid, liefde en zuiverheid. Vrouwelijkheid want: deze betekenis gaat ver terug, tot in het oude Egypte. Zo kregen Griekse en Romeinse bruiden vaak een kroon van lelies in de hoop op een puur en vruchtbaar leven. Vergankelijkheid want: met bloemen kun je emoties uitdrukken. Fijne en mooie, maar ook rouw en verlies. De lelie heeft een serene en pure uitstraling, wat passend is bij een gelegenheid als een begrafenis. Liefde want: de Romeinen gebruikten de lelie destijds als vulling in kussens en dekens vanwege haar lekkere geur. Zo werden lelies de verspreiders van de geur van de liefde. Kreeg een dame deze zoet geurende bloem, dan wist ze het zeker: ‘Dit is mijn minnaar’. Zuiverheid want: de witte lelie is een terugkerende gast op bruiloften. Witte lelies staan, zeker in het Christendom, symbool voor maagdelijkheid en zuiverheid.

Sandersonia | is een neefje van de gloriosa, wat vooral te zien is aan de manier van groeien. De sappige bladeren hebben aan de uiteinden een rank en linken zo aan de klimmende groeiwijze van de gloriosa. De oranje lampionnetjes fleuren elk boeket op en de grappige vorm geven het geheel een speels uiterlijk.

De Ilex | en in dit geval de Cresgold, ken je vast als hulst en dan vooral in het rood. Dat past heel fijn bij de december maand! Wij zijn ook fan van de Ilex of hulst in het geel, oranje, groen, crème en vooral zalmroze. Minder klassiek dan rood, maar lekker trendy. Alle soorten Ilex hebben een donkergroene steel tussen de 30 en 120 centimeter lang.
Al eeuwenlang symboliseert hulst met zijn diep donkergroene bladeren het leven. In een krans symboliseert hulst blijvende vriendschap en trouwe liefde. De Ilex vind je in het wild in Zuid- en West-Europa en West-Azië. Het Latijnse woord Ilex is afgeleid van quercus ilex (steeneik) omdat de bladeren van de hulst een beetje op die van een eik lijken.

De gouden tak | is een “nep tak” . Heerlijk om je boeketten net even een beetje extra te laten stralen. Een beetje blingbling mag best deze tijd van het jaar.

Nerine | in zacht roze is een makkelijke en sterke bloem. Lang van steel, met grote bloemschermen en ook te koop in de kleuren cerise of rood. De Nerine / Amarine behoort tot de familie van de Amaryllidaceae waarvan de meeste soorten in Zuid-Afrika te vinden zijn. De Amaryllidaceae is een brede familie: van Clivia en Nerine tot de Amaryllis. Het is een bolgewas met een pure en vrouwelijke schoonheid. Een fragiel, maar krachtig symbool van verbinding, recht uit het hart.

Een Gloriosa | in rozerood met saffraangeel. Altijd een knaller in je boeket, net als de oranje versie met lichtgele randjes. Gloriosa is een knolletje dat zich ontwikkelt tot een spectaculaire klimmer. De plant trekt zich op met kleine krulletjes aan de punten van de bladeren, daarom staan de bloemen van de gloriosa voor ambitie en succes.
In het wild slingert de gloriosa, een nichtje van de leliefamilie (de bloem wordt ook wel prachtlelie genoemd), zich in India en Zuid-Afrika omhoog. De officiële naam is gloriosa rothschildiana, genoemd naar zoöloog Lionel Rothschild.

Pinus | komt van de pijnboom, een grove den. De pinus hoort bij de naaldbomen familie.

Diplocyclos palmatus | is familie van de komkommers, augurken en pompoenen. Hij wordt ook wel de kerstklimmer genoemd. Een echte siervrucht. Pas wel op, want ze zijn gevaarlijk giftig bij inname!

Craspedia | is een goudgeel bolletje op een ranke en stevige steel. Ze worden ook wel ‘yellow billy balls’ of ‘trommelstokjes’ genoemd en kunnen erg lang blijven staan. Craspedia globosa ‘Golf Beauty’ is afkomstig uit Nieuw-Zeeland, Australië en Tasmanië. De Craspedia is ook heel goed te drogen.

Fijne maandag!

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Huis van Bloemen.

zondag 02 december 2018

Wat een Baas! Jantien Baas

Bij de eerste blik op het prachtige textiel, de originele zwaan en de geweldige prints en kleuren was ik weer verkocht. Wat een Baas is die Jantien! Waar ze eerst eigenaar was van Tas-ka in Den Haag, waar ik me ook al zo verlekkerde aan de mooiste producten. Zet ze nu weer een geweldige collectie neer onder haar eigen naam: Jantien Baas.

Textiel designer

Jantien Baas is textiel designer. Ze ontwerpt grafische prints en gebruikt daarvoor een combinatie van warme en frisse kleuren, waarmee ze een geheel eigen stijl neerzet. Alle stoffen zijn in Nederland geproduceerd en worden gemaakt van biologisch katoen. Met haar zelfontworpen stoffen maakt Jantien de tofste producten. De vliegende zwanen met een spanwijdte van 1,5 meter zijn wat mij betreft de ultieme Eye-catcher. De zwanen worden ook gemaakt van de zelfontworpen prints van biologisch katoen en hebben een polyether vulling. Door de blinde rits aan de onderkant, kun je de vogel wassen en vervolgens de vulling weer op de juiste plek duwen.

Bij de zwaan worden nylondraden en haakjes geleverd, zodat ‘t ie makkelijk op te hangen is. Wij hebben al een grote bout in het plafond zitten, waar in dit geval de zwaan aan opgehangen kon worden. Ik gebruikte een houten lat, waar ik de nylondraden omheen wikkelde en vervolgens hing ik dit in zijn geheel aan de bout in het plafond. De hals van de zwaan heeft een aparte bevestiging nodig, dus daar ging ook een nylondraad omheen en kwam er een haakje voor in het plafond. Om de prachtige stoffen van Jantien extra goed uit te laten komen, besloot ik het kamertje van Julie helemaal om te gooien.

De slaapkamer van je kind veranderen

De slaapkamer van je kind veranderen, wel of niet doen? Wij hebben dat sinds de geboorte van Julie twee jaar geleden niet gedaan. Best een prestatie voor iemand die dat het leukste vindt wat er is. Natuurlijk veranderde het kamertje van Julie wel. Zo kwam er een prachtige behangcirkel van Hartendief aan de muur, werd er een extra groot en zacht vloerkleed op de grond neergelegd en werden er gordijnen aan het kamertje toegevoegd. Maar de basis bleef hetzelfde, alle meubeltjes bleven op dezelfde plek staan. Misschien doe je als ouder zoiets instinctief. Een paar jaar geleden verplaatste ik ons bed en draaide ik het een kwartslag. Midden in de nacht schoven we het weer terug. Ik kon echt niet slapen. Wat je zelf niet prettig vindt wil je voor je kind ook niet en zo’n kleine pasgeboren hummel heeft volgens mij rust, regelmaat en een stabiele omgeving nodig, dus besloot ik de kinderkamer te laten voor wat het was. Inmiddels is Juul bijna twee en een half en al heel wat meer mans. Dit blog was de aanleiding voor een flinke verandering in de slaapkamer. Het bedje ging van de ene kant van de kamer naar de andere kant en de kledingkast kreeg ook een nieuw plekje op een andere muur. We deden dit op zondagmiddag, Julie zag het dus gebeuren en ze stond te klappen en schateren (zo’n opgewonden lachje) van pret. Ze vond het zo leuk, dat we besloten het te laten staan en ze heeft er geen minuut minder om geslapen. En tja, dan herinner ik me ook nog van vroeger dat ik het helemaal het einde vond wanneer mijn slaapkamer werd veranderd (en dat gebeurde regelmatig).

De collectie van Jantien Baas

Naast de prachtige zwanen vind je in de webwinkel van Jantien Baas ook super stoere rugzakjes. De rugzakjes voor kinderen hebben verstelbare hengsels en sluiten met een magneet. En wat dacht je van de prachtige dekbedovertrekken en kussen hoezen? Verkrijgbaar in verschillende maten: junior of senior en los van elkaar te koop. Zo kun je lekker aan de mix en match met een verschillende hoes en sloop. Verder vind je in de collectie van Jantien Baas schilderijen, losse stoffen en kussentjes. De kussentjes hebben een formaat van 35 x 50 cm en zijn ook weer in alle stoffen verkrijgbaar.

Weggeven

Heb ik jullie inmiddels een beetje lekker gemaakt? Ik hoop het! Want a) ik vind de collectie van Jantien Baas helemaal geweldig en b) ik mag een kussentje weggeven! Voor welke hoes zou jij gaan? Laat het mij op Instagram weten en maak kans! Komende dinsdagavond 4 december loten we een winnaar. Succes!

vrijdag 30 november 2018

Een dekbedovertrek van Auping

De stapel met mooi beddengoed wordt steeds hoger. Wat een feest! Deze keer mocht ik ons bed sieren met een dekbedovertrek van Auping.

AESTHETIC

De collectie dekbedovertrekken van Auping bestaat uit verschillende kleuren, dessins en stoffen. Ik koos voor het dekbedovertrek AESTHETIC. Dit overtrek is gemaakt van 100% katoenzijde. Wat heel lekker ligt en de kleuren extra goed laat uitkomen. Katoen is een natuurlijke ademende stof en heeft een goed vocht absorberend vermogen. Het ligt heerlijk glad en zacht.

Een extra lange instop strook

De dekbedovertrekken van Auping hebben een extra lange instop strook. In dit geval is dat bijna jammer om te gebruiken, omdat de print doorloopt (ook op de instop strook) en de kleuren zich steeds verder verdiepen. Maar ik moet bekennen, dat ik het heel vaak koud heb en dat warme voeten (zonder fris tochtje) hoog op mijn prioriteiten lijstje staat. Dus hup, de strook ging onder het matras. Super praktisch en ook leuk, want zo blijven de matchende pootjes van ons Auping bed goed in het zicht.

Hotelsluiting

De kussenslopen hebben een chique hotelsluiting. In moest eerst ook even goed kijken. Geen idee wat het was, maar het blijkt heel handig. Het houdt in, dat het sloop een dubbele instop vouw heeft. Zo maakt het niet uit welke kant je gebruikt. Het kussen ziet er altijd mooi en verzorgd uit.

Print en patroon

De voorkant van dit dekbedovertrek bestaat uit een patroon van elkaar overlappende cirkels. Van zacht roze tot geel en van licht blauw tot groen. De kleuren zijn a-symmetrisch verdeeld en lopen van licht naar donker. Het is een waar kleuren spektakel wat zoveel warmte in de ruimte geeft. De achterkant van het dekbedovertrek is licht blauw. Een mooie frisse en rustige basis waar de print extra goed op uitkomt.

Al die prachtige materialen en mooie kleuren. Het is pure rijkdom. In materialistische zin dan, natuurlijk. Ik moest zelfs onze kast opruimen en opnieuw indelen en ik vond dat in dit geval helemaal niet erg. Tien jaar oude dekbedovertrekken, die flink wat slijtage plekken vertoonden (in het begin had ik twee of maximaal drie overtrekken die elkaar steeds afwisselden, vast herkenbaar) zijn inmiddels op de stapel voor klusjes beland. Ideaal tijdens het schilderen van een muur voor het bedekken van de vloer of een meubel. Kranten vliegen altijd bij elke luchtstroom weg en plastic plakt overal (vooral waar het niet moet) tegen aan. Dus ik gebruik liever lakens. Ook zijn oude lakens ideaal om mee op vakantie te nemen en na gebruik meteen weg te gooien. Dat scheelt bij thuiskomst weer flink wat was!

Smaak verandering

Ik vind het grappig om te zien hoe mijn smaak verandering alleen al uit mijn dekbedovertrekhoezen spreekt. Waar de stapel ‘oud’ uitsluitend wit is, met hooguit een grafisch printje. Knalt mijn nieuwe stapel qua kleur. Alleen mijn liefde voor print is gebleven. Verder is er geen wit meer te bekennen. Bij dit prachtige dekbedovertrek van Auping viel ik ook als een blok voor de prachtige en diepe tinten. In combinatie met het toffe printje en de subtiele glans vind ik het onweerstaanbaar. Ik vind het bijzonder om te zien hoe Auping fashion en interieurtrends verwerkt in de collectie. Het resultaat is zeer knap.

We slapen nu op een Auping en onder een Auping. Ik zeg: winwin! Fijne vrijdag!

woensdag 28 november 2018

Winkeltje of bloemenstal?

Ben jij al aan het december shoppen geweest? Of ben je meer van het laatste moment? Spontane ideeën zijn vaak de beste en zo was ik bij het zien van dit houten speelgoed bij HEMA verkocht. Ingericht als winkeltje of bloemenstal? Speelplezier gegarandeerd!

HEMA fan

Ik weet niet of ik het al eens eerder heb verteld, maar ik ben een HEMA fan. Bijna wekelijks kom ik er. Echt! Dat is niet overdreven. Ik ben een beetje verknocht aan deze oer Hollandse gezelligheid. Van sok tot dekbedovertrek of van kandelaar tot make-up. Ik weet er altijd wel wat leuks, moois of nuttigs te vinden.

Speelplezier

Bij het zien van de collectie houten speelgoed was ik direct verkocht. Zo vind ik het poppenhuis fantastisch, de keuken prachtig en biedt deze winkel annex toonbank eindeloos veel speelplezier. Met een net mandarijnen kan onze dochter al razend druk zijn! Ik vond het een hele moeilijke keuze, tussen het poppenhuis en de winkel, maar ging uiteindelijk voor het winkeltje en kon het met mijn liefde voor bloemen niet laten om de winkel ook even om te toveren tot bloemenstalletje. De overblijvertjes vlogen over de toonbank! Uiteraard verving ik het keramiek op de foto’s tijdens het spelen even voor plastic bekertjes. Wel zo veilig.

Inmiddels wordt hier volop met het winkeltje gespeeld. Wat vindt ze het leuk! We genieten. Julie laat haar fantasie de vrije loop en wij doen dapper met haar mee. Ze is caissière, winkelend publiek (ze vroeg me al waar de scanner was, ik zeg gat in de markt, HEMA!) of moeder en speelt haar rol met verve.

Cadeautip voor Sint of Kerst

Ben jij nog op zoek naar een leuke cadeautip voor Sint of Kerst? Het winkeltje is niet alleen super leuk, maar ook nog eens fijn geprijsd. Alle winkelattributen, zoals de weegschaal of de kratjes met vulling, zijn ook van HEMA. Toch heb je al deze attributen niet perse nodig. Vul de schappen met vers fruit en je hebt een groenteboer. Of denk aan bloemen en je creëert een bloemist. Stal alle knuffels uit voor een toffe speelgoedwinkel. Of ga voor boekjes en je hebt je eigen privé bibliotheek. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Fijne woensdag!

Leuk om het blog vandaag online te zetten. Woensdagmiddag is toch altijd van origine de speelmiddag! Bij jullie ook?

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met HEMA.

1 2 3 71