maandag 15 oktober 2018

Bloemen Bijdehand | In warme kleuren

Na de frisse mix van vorige week, gaan we deze week voor warme kleuren. Persoonlijk heeft dit kleurenpalet mijn hart. Toch zou het saai worden om steeds in hetzelfde thema te blijven. We houden van variëren, want dat past bij inspireren en er is zoveel moois om je steeds weer over te verwonderen.

Bloemenfeitjes, weetjes en namen

Met deze bloemen ga ik met veel plezier een nieuwe week van start.  Ik blijf naar een bos als deze kijken. De bloemen mixen heerlijk met ons interieur en dit boeket heeft dan ook letterlijk alle hoeken van het huis gezien. Boven en beneden, ik bleef aan het schuiven. Wat zijn jouw favoriete kleuren? Als je hier ook warm voor loopt, lees je dan mee met de bloemenfeitjes, weetjes en namen van deze week?

De Lelie | deze lelie is vooral bijzonder omdat de bloem helemaal niet lijkt op de lelie zoals wij ‘m kennen. De Lilium Apricot Fudge is ongeveer acht jaar geleden uit de lelie LA Salmon Classic ontstaan. De meeldraden groeiden door de bloemblaadjes heen, wat een wonderlijke effect geeft. Neem daar het trendy abrikoos kleurtje bij en je hebt een echte blikvanger in je boeket. De bloem kan wel twee tot drie weken op vaas staan en dat vinden wij helemaal niet erg, dat betekent lekker lang genieten! De Lilium Apricot Fudge is erg exclusief en wordt momenteel alleen door Imanse gekweekt en gebroeid. De lelie zit boordevol symboliek. De belangrijkste symbolische betekenissen zijn: vrouwelijkheid, liefde, zuiverheid en vergankelijkheid. Lelies zijn niet alleen veelzijdig qua kleur, vorm en grootte, maar ook wat betreft hun herkomst. In het wild vind je ze in op vele plaatsen, waardoor je de lelie gerust een wereldreiziger kunt noemen.

De Craspedia | noem ik altijd trompetstokjes. Dat is de eerste naam die ik leerde bij deze bloem en daardoor ontglipt de officiële naam Craspedia me steeds. Gelukkig geeft dat niets, wanneer je het bij de bloemist over een trommelstokje hebt en je er ook nog de omschrijving van een klein goudgeel bolletje bij geeft, komt dat echt wel goed. Ze worden ook wel ‘yellow billy balls’ genoemd en kunnen erg lang blijven staan. Ze drogen heel mooi in, waardoor je ze ook zo op een vaasje kunt zetten.

De Gelderse Roos, de Rode Bes en de Nerine | vind je in dit bloemen blog omschreven.

Een Afrikaan | is een bekende tuinplant met grote bolvormige bloemen en geurend, donkergroen blad. De afrikaan komt uit de composietenfamilie (Compositae of Asteraceae). Er zijn vele tientallen soorten die oorspronkelijk komen uit de warme streken, vooral Mexico, van Midden-Amerika. De plant houdt insecten uit de buurt, waardoor de afrikaan ook wel het stinkertje genoemd wordt. De bloemblaadjes van afrikaantjes kun je eten. De roodgekleurde bloemen (gebruik alleen de blaadjes) hebben een frisse citrus smaak en zijn ideaal te gebruiken voor een kleurrijke garnering.

De Boomwurger | of ook wel Celastrus orbiculatus ‘Hermaphroditus uit de Kardinaalsmutsfamilie is een sterke klimplant die in de winter het blad verliest. Een volwassen boomwurger wordt ongeveer 4 meter hoog, en bloeit van mei tot juni, met rode bloemen. Na de bloei vormt de boomwurger prachtige rood met gele bessen. Deze bes droogt in en is heel lang houdbaar.

Een Rozenbottel | is de vlezige vrucht van een roos, deze worden gevormd na de bloei. De vorm varieert van rond tot langwerpig en afhankelijk van de soort van de roos kan de kleur van de bes rood, oranje, purper of zwart zijn. Een rozenbottel mag niet ontbreken in een herfstboeket. De rozenbottel zit vol vitamine en mineralen. Veel meer zelfs dan in een citroen of sinaasappel. Daarnaast kun je van de rozenbottel thee zetten, jam maken of soep koken. De rozenbottel is niet alleen mooi en eetbaar, het zit ook nog eens vol met geneeskrachtige werkingen! Met een rozenbottel pluk je figuurlijk de vruchten van de liefdesbloem en het staat symbool voor het wachten op de ware.

Protea of suikerbos | is een geslacht uit de familie Proteaceae. Afkomstig uit Zuid-Afrika, waar het de nationale bloem is. Uit Zuid-Afrika komt de bijnaam suikerbos van de protea. Deze naam is te danken aan het sap wat de bloem afgeeft en wat naar suiker smaakt. De bloem van de protea is door roze gekleurde, vaak behaarde, schutbladeren omsloten. De schutbladeren zitten soms dicht op de bloem, bij sommige soorten wijken ze en laten ze het witte hart goed zien. De kleuren variëren van licht tot donker roze. De protea is een mooie basis voor een boeket, maar doet het solo in een vaasje ook heel goed. De bloem staat symbool voor diversiteit en verandering.

De Vuurpijl | of Kniphofia ‘Alcazar’ bloeit op lange, bladloze stengels. Vaak hebben ze vuurrode knoppen aan de top, die van onderaf opengaan en naar boven toe geel uitlopen.

De Roos | Free Spirit is een oranje grootbloemige roos. De Free Spirit wordt in Kenia gekweekt en staat bekend om zijn goede houdbaarheid en prachtige kleurstelling. Deze roos is een Ecuador roos.

Nutan | is een Zuid-Afrikaanse herfstbloeier en heet officieel Leucospermum cordifolium. Beter bekent als speldenkussen. Deze naam verwijst naar de bloeiwijze. De naam Leucospermum komt uit het Grieks en betekent wit zaad. Cordifolium betekent met hartvormige bladeren. De dikke steel zorgt ervoor dat het gewicht van de bloem goed gedragen kan worden en zorgt voor extra bescherming tegen de wind. De bloem stamt af van de familie Proteaceae. Deze familie bestaat uit bijna tweeduizend soorten. Tegenwoordig is deze bloem te krijg in oranje, rood, oker of citroengeel. Genoeg kleuren om de herfst in huis te halen.

De bijzondere citroenvaas is van met merk Des Pots en de kleine boompjes heten Mirte.

Fijne maandag!

Dit blog is een samenwerking met bloemist Huis van bloemen.

zondag 14 oktober 2018

Busje Bloemen

Vorige week kwam Busje Bloemen bij mij op bezoek. Nu zie ik je denken, je bedoelt: een busje met bloemen kwam langs? Nee, nou ja, ook, eigenlijk. Busje Bloemen is een super tof initiatief en concept bedacht door Monique en Kim. Op het moment dat Kim mij benaderde voor een samenwerking en ik het Instagram account van Busje Bloemen bekeek, was ik verkocht. Deze dames hebben stijl! Wat een prachtig visitekaartje is het account van Busje Bloemen. Neem maar eens een kijkje. Dan snap je meteen wat ik bedoel.

Een vaste route door Rotterdam

Nu ben ik woonachtig in Veenendaal en ligt ons huis niet direct op de route van Busje Bloemen. Busje Bloemen rijdt drie dagen in de week een vaste route door Rotterdam. Hier kun je de verschillende routes bekijken. Busje Bloemen is een rijdende bloemenwinkel met een uniek concept. Zo parkeren Monique en Kim gerust op verzoek hun bus bij een klant in de straat en kun je bijvoorbeeld gebruik maken van VAAS: ‘Vase As A Service’. Zo worden je bloemen gelijk in een meegebrachte vaas geschikt of je leent een vaas, dat is voor Kim en Monique ook geen probleem.

Kim en Monique

De bus rijdt drie dagen in de week, maar Kim en Monique zijn zeven dagen in de week met bloemen bezig. Zo verzorgen ze onder andere bruidswerk, rouwwerk, events en bezorgen ze hun bloemenpracht ook nog gewoon bij de mensen aan huis. Monique en Kim kennen elkaar van STOAS, hogeschool in Wageningen, waar ze beide de opleiding Bloemsierkunst volgden en tegelijk slaagden voor hun diploma. Samen bedachten ze het concept Busje Bloemen. Nou, lieve mensen die uit de buurt van Rotterdam komen. Ik zou het wel weten!

Deze maand is Busje jarig en bestaat het geweldige concept drie jaar. Gefeliciteerd, meiden! Nog vele bloemrijke en succesvolle jaren toegewenst!

Een heerlijke najaarsbos

De bloemen van Busje Bloemen verdeelde ik over twee vazen. Zo kan ik er dubbel van genieten en vullen de bossen elkaar mooi aan. Ik wilde dat ik jullie de rozen in dit boeket kon laten ruiken. Ze geuren ZO heerlijk! Het was lastig om te kiezen waar de boeketten neer te zetten. Op de eettafel, waar de bloemen prachtig pronken tegen de roze rode muur of op mijn bureautje. Ik maakte namelijk een nieuw werkplekje in de woonkamer, waardoor een fijn nieuw bloemenhoekje is ontstaan.

Het is een heerlijke najaarsbos, in rijke roze en bordeauxrode tinten. Dat past perfect bij het gevoel van dit zomerse weekend. Lekker los, een beetje boho zelfs. Het is zo leuk om door mijn bloggen over bloemen met steeds meer soorten bloemen, stijlen en concepten in aanraking te komen.

Busje Bloemen bedankt voor deze toffe samenwerking!

Fijne zondag!

vrijdag 12 oktober 2018

Abstract kussen Pink van Tom Dixon

Soms zie ik iets en weet ik meteen, ja, dat is het! Ik heb het talent om uren (soms zelfs dagen of weken) te wikken en te wegen, maar het komt ook wel eens voor dat ik direct een beslissing neem. Dat was in dit geval zo. Bij het zien van het Abstract kussen Pink van Tom Dixon uit de webshop van Mister Design wist ik meteen, dat is een match.

Met de hand gemaakt

Alle kleuren van onze zithoek komen samen in dit kleurrijke exemplaar. Het blauw van de muur en het perzik kleurtje van het vloerkleed passen geweldig. De rode en donkerblauwe kleuren in het kussen geven lekker pit en het kussen geeft door de mooie materialen een gezellige toevoeging op de bank. Ik ben waanzinnig blij met dit ontwerp van Tom Dixon. De kussens worden met de hand gemaakt, met behulp van technieken uit de tapijtindustrie. Het resultaat is niet alleen prachtig design, maar ook een heerlijk zacht en wollig kussen. Naast het kussen op onze bank is er ook een variant in een warme bordeauxrode kleur genaamd ‘Wine’.

Winteropstelling

Door dit kussen, ging onze zithoek van zomer,- naar winteropstelling. Het sfeervolle bloemenschilderij hingen we weer op boven de bank, de grijze bank wisselde met de groene (eerst stond de grijze bank voor het raam en de groene tegen de muur, nu is dat andersom) en het grijs/blauwe kastje verschoof van het witte tussen muurtje weer naar de lange blauwe muur. Waarom dit nu de perfecte opstelling voor de winter is? Eerlijk gezegd heb ik geen idee, dat gaat meer op gevoel en met het Abstract kussen om het geheel af te maken voelt het goed.

Ilex takken

Als kers op de taart en dit geval als bes op het plaatje, vond ik de eerste Ilex takken van het jaar in dè perfecte kleur. Van zo’n vondst en aankoop kan ik waanzinnig blij worden. De eerste van het seizoen. Fijn ook dat Ilex weken staat. Ze zijn (zeker nu aan het begin van het seizoen) nog wel prijzig, maar ook echt je aankoop waard. Je hebt er lang plezier van!

Heb jij dat ook wel eens? Een vondst waar je hart een sprongetje van maakt?

Fijn weekend!

woensdag 10 oktober 2018

Een donkerblauwe panterprint voor de slaapkamer

Na lang wikken en wegen, heb ik besloten om op de witte muur in onze slaapkamer niet voor een donkerblauwe kleur te gaan. Toch kreeg ik het idee van de wandkleur ‘bookroom red’ in combinatie met diep donkerblauw maar niet uit mijn hoofd. Wat denk je? Ik vond de perfecte oplossing met dit prachtige Bory dekbedovertrek van Essenza! Een donkerblauwe panterprint voor de slaapkamer.

Dekbedovertrek van katoen satijn

Het is niet zo, dat ik donkerblauw te heftig vind voor een slaapkamer. Ik houd wel van een beetje pit en anders dan anders. Alleen zou de kleur donkerblauw op de ‘zichtmuur’ boven de lambrisering moeten. Dan geeft het diepte. Ik denk dat de kleur alleen links op de wand bij binnenkomst een schrikeffect geeft. Nu heb ik de muurkleur ‘Bookroom red’ net (ik weet nooit zo goed hoe ik de kleur moet noemen: oranje, rood, roest, bruin?) en ik wil er nog wel wat langer van genieten. Vind ‘m mooi! Dus die blijft voorlopig. Bij het zien van de nieuwste herfstcollectie van Essenza wist ik, dat is het! En geweldig, wat ben ik blij met het resultaat! Ik zou willen dat het dekbedovertrek van 100% katoen satijn (man, wat ligt dat lekker) er niet meer af hoeft, maar ik ben te veel gehecht aan mijn wekelijkse schone bed (dat ligt echt het allerrr lekkerste) dus wordt het een compromis, om de week.

Bory van Essenza

Ik koos voor de blauwe Bory van Essenza, maar dit dekbedovertrek is ook verkrijgbaar in een prachtige aardetint. Die geweldig mooi combineert met bordeaux rood. Ook een aanrader! Beide zijn afgewerkt met een mooie bies. Deze dierenprint, in twee kleuren, is onderdeel van de collectie CELEBRATE.

Homewear collectie

Uit de homewear collectie van Essenza mocht ik een heerlijk zittende en bijpassende outfit uitzoeken. Hoe tof is dat? Volledig uit mijn comfortzone, ging ik er afgelopen zondag vol voor, voor in plaats van achter de camera en zie hier het resultaat. De feestelijke Animal sokken en de super comfortabele (echt, daar kan ik in wonen) broek Flint Animal hebben dezelfde print als het dekbedovertrek. Om het af te maken zie je me de Celine Animal sweater dragen (dan kan ik in camouflage mee op het bed liggen) en de Luyza Earth top, voor een fijn contrast.

Vintage

Om het helemaal af te maken vond ik nog een prachtig vintage kastje bij MEUTT. Ik heb een zwak voor kastjes! Deze mag nu pronken op de lambrisering, wat voor mij het totaal plaatje en het sfeertje compleet maakt. De eerste pronkstukken zijn er al in verzameld.

Fijne avond!

maandag 08 oktober 2018

Bloemen Bijdehand | Wauw met Delfts Blauw!

En? Is er iemand die afgelopen week met ons blog in gedachten of misschien zelfs wel met het lijstje bij de hand op weg ging naar de bloemist? Als dat zo is, vinden wij dat natuurlijk wel super tof om te horen! Voor vandaag staat er weer een fijne mix voor jullie klaar, wauw in Delfts Blauw! Wij gebruikte vazen in verschillende soorten en maten, maar in één mooi pronkstuk doet dit boeket het ook heerlijk, hoor!

Alle bloemen op een rij

Daar gaan we dan. Alle bloemen op een rij. Zit je er klaar voor? Pen en papier in de aanslag? Een screenshot voldoet ook, hoor! Daar gaan we dan:

Grootbloemige Dahlia Café au Lait | of zoals de wetenschappelijke naam luidt: Dahlia Hortensis. Wat een flinke dame is dit. Zo groots en fors als haar bloemen zijn, zo fijn en delicaat is haar kleur. Aan het begin van de bloeiperiode, bij het opengaan van de bloem, verschijnt er een zachtroze tint. Wanneer de bloem rijper wordt, gaat deze over in een romige koffie kleur. Deze fantastische zomerbloeier komt uit Mexico en is van oorsprong een knolgewas. Rond het jaar 1800, tijdens de ontdekking van Amerika, werd de bloem mee naar Europa genomen. Hier werd de bloem vernoemd naar de Zweedse botanicus Andreas Dahl. Deze bloem staat symbool voor weelde, kracht en geeft de boodschap ‘Voor altijd de jouwe’.

De Braam | deze braam is niet van echt te onderscheiden. Eerlijk! Toen dit boeket bij mij thuisbezorgd werd (ja zo luxe gaat dat hier), voelde ik letterlijk aan de braam. Soms heb je dat met een bloem of tak, dan sta je je te verwonderen en te verbazen. Kan dat wel waar zijn? Nou, in dit geval is het een knipoogje, want de tak is gemaakt van zijde. Misschien een leuke tip om te onthouden. Bloemen kun je prima op,- of aanvullen met een mooie (let wel op de kwaliteit) zijde tak.

Een Gladiool | is de held van de bloemenwereld. Jij denkt toch ook direct aan de wandelaars van de Nijmeegse Vierdaagse? Over helden gesproken! De heroïsche betekenis van de bloem stamt uit de tijd van de Romeinen en komt van het Latijnse gladius, wat zwaard betekent. In de Romeinse tijd vochten gladiatoren om de dood of de gladiolen. Won een gladiator? Dan werd deze letterlijk bedolven onder deze bloem. De gladiool is groots en meeslepend en valt op door de lange stelen en de bloemen die aan weerszijden van de stengel bloeien. Is dat jou wel eens opgevallen? Een dubbele verwennerij!

De Staalbes | heet Viburnum Tinus. Viburnum Tinus stamt af van de heesterfamilie en heeft een lange bloeitijd van ongeveer januari tot en met mei. Eerst worden er bloemschermen gevormd. De bloemscherm bestaat uit vele kleine, roze, gekleurde bloemknopjes. Uit de bloemknopjes komen mooie witte bloemen en zodra de plant aan het eind van de bloeitijd is gekomen verschijnen er zwart blauwe bessen. Dat vinden de vogels heerlijk! Wanneer je een staalbes in een boeket combineert, haal dan al het blad er af. De tak is dan nog sierlijker en de schoonheid van de bessen is beter te bewonderen.

Een Gentiana | is toch wel één van de mooiste herfstbloeiers. De gentiaanfamilie (Gentianaceae) kent ongeveer 400 verschillende soorten. Ze komen voor in de bergstreken van Azië, Europa en Noord- en Zuid-Amerika. In Europa zijn er 35 verschillende soorten, die groeien en bloeien in de Alpen. De naam van deze bloem komt van Gentius, koning van Illyrië (tegenwoordig Albanië), die de genezende eigenschappen van de bloem ontdekt zou hebben. Ook wordt de gentiaan al eeuwen gebruikt voor de bereiding van likeur, bittertjes en vele kruidengeneesmiddelen. De gentiana staat bekend om de diepblauwe, trompetvormige bloemen en smalle groene blaadjes. Er zijn ook witte, roze en gele soorten, maar blauw komt het meest voor en is zelfs beroemd! Denk maar aan bekende bloemenschilderijen. Schilders gebruikten deze bloem graag. Wist jij dat de bloem zelfs favoriet was onder dichters? Emily Dickinson en DH Lawrence schreven er prachtige poëzie over.

De Roos esperance | is een grootbloemige roos, licht roze en met een zeer lang vaas leven. Het is ook een Ecuador roos. Weet je het bloemen blog van vorige week nog? Daar schreef ik er uitgebreid over.

Een Pimpernel | is familie van de roos, dat zie je onder andere aan het fraaie blad, maar zie je niet af aan de bolle bloemhoofdjes (in de trendkleur bordeauxrood). Die doen je eerder denken aan de smalle weegbree of aan een grassoort. De grote pimpernel staat al sinds de Middeleeuwen bekend als een effectieve geneeskrachtige plant, als bloedstelpend middel. Ook de kleine pimpernel is een bekende geneeskrachtige plant, zijn wortels en bladeren worden gebruikt voor de verbetering van de spijsvertering. De Pimpernel is zelfs actief als keuken kruid! Pas de afgelopen tien jaar is de Pimpernel in de belangstelling komen te staan. Prachtig door de kleine blaadjes en dunne, maar stevige bloemstelen. De Pimpernel droogt ook lekker in en verflauwd dan van kleur. Een sierlijk en speels takje voor in je boeket.

Eucomis | is afkomstig van de aspergefamilie. Eucomis kennen wij als kuiflelie of ananasplant. Deze bloem komt voor in de natuur van het zuiden van Afrika. Het is een imposante snijbloem met een prachtige kuif (vandaar de bijnamen) met een stevige steel.De stervormige bloem wordt gevormd door een heleboel kleine bloemen. De bloemen produceren veel nectar, zodat er altijd veel bijen rond de Eucomis zitten. De Eucomis geeft lang bloei plezier.

Herfstkrans

Ook de herfstkrans is van de hand van Huis van bloemen. Ik vind het een plaatje. Heb je een vraag over een product, roep gerust of stuur een mailtje of berichtje via Instagram. We doen ons best om alles te beantwoorden.

Op naar een nieuwe werkweek, met hopelijk veel fleur en kleur. Mooie maandag!

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Huis van boemen. Elke maandag posten wij hier een bloemen blog!

1 2 3 69