woensdag 11 oktober 2017

Violenkoekjes en herfstvakantie

Vandaag is mijn herfstvakantie begonnen! Tijd om een lijstje met kleine gezellige activiteiten te maken en af te gaan vinken. Iets nuttigs mag daar af en toe best tussen zitten, dat geeft ook een goed gevoel, maar niet teveel. Lekker ontspannen en vakantie vieren is het recept. Op mijn lijstje staat onder andere een bezoekje aan het tuincentrum, een DIY projectje uitvoeren en koekjes bakken. Violenkoekjes om precies te zijn, gevonden in het boek ‘Groentje’ van Margo Togni.

Eetbare bloemen

Zal ik je vertellen, dat ik nog nooit in mijn leven koekjes heb gebakken? Een cake, een taart of andere lekkernijen, ja, maar koekjes? Nee. Afgelopen weekend ging ik aan de slag. Ik had online eetbare bloemen besteld, met de boodschappen alvast de benodigdheden (dat valt reuze mee) in huis gehaald en een plannetje bedacht om naast de violenkoekjes ook mijn prachtige Presentation platter van Ontwerpduo te showen.

Presentation platter van Ontwerpduo

In dit blog mocht ik een roze Presentation platter met jullie delen. Die kreeg vervolgens een nieuwe eigenaresse (de bofkont), waarna ik van Ontwerpduo dit exemplaar toegestuurd kreeg (waarop ik een bofkont werd). Mooi hè? Het is een uniek item. Het is een prototype. Deze diep donker grijze kleur is dus niet in de webshop verkrijgbaar. Samen met de walnoot houten deksel vind ik ‘m heel chic. Daar kan ik met mijn koekjes wel mee voor de dag komen! Houd je mijn blog in de gaten? Binnenkort meer moois van Ontwerpduo.

Groentje van Margo Togni

Terug naar de koekjes. Van Margo Togni kreeg ik haar boek ‘Groentje’ toegestuurd. Een boek boordevol bloemen en groen inspiratie voor in huis èn in de keuken. Met handige tips, prachtige foto’s en heerlijke recepten. Ik koos de violenkoekjes uit om te proberen. Super leuk (en makkelijk) om te maken, met een mooi (en lekker) resultaat. Tijdens het bakken hoorde ik Robert van Heel Holland Bakt steeds in mijn achterhoofd zeggen ‘Een lekker bros koekje’. Ik weet niet zeker of dat gelukt is. Het koekje was iets nattig, maar daar houd ik wel van. Bij het bakken van een cake doe ik dat zelfs expres, nu was dat (in mijn geval in dit geval) meer geluk dan wijsheid.

Heb jij zin om de komende week ook aan de bak te gaan? Dit is het recept voor de violenkoekjes:

Verwarm de oven voor op 160 graden. Mix de suiker (30 g), gemalen kokos (165 g), vanillesuiker (1 zakje) en bloem (160 g) in een kom. Voeg de boter (125 g) erbij en meng alles goed door elkaar tot een soepel deeg. Rol het deeg uit tot een plak van 2 cm dik. Druk met een glas ronde vormpjes uit. Leg deze op een beklede bakplaat en bak ze ongeveer 25 minuten, totdat de zijkanten lichtbruin worden en de bovenkant stevig is. Breek het ei en houd het eiwit apart. Bestrijk met een kwastje een dun laagje eiwit op de koekjes en leg er 1 of meerder viooltjes op. Druk met je vinger de viooltjes goed vast. Strooi hier een klein laagje suiker over en bak de koekjes in ongeveer 5 minuten af.

Nieuwsgierig geworden naar ‘Groentje’ het boek? Het is echt de moeite waard. Heb je gelijk een fijne boeken tip voor komende week, want daar is vakantie tenslotte ook voor.

Laat een reactie achter