woensdag 18 april 2018

Van de kweker | Gerbera’s

Vanaf de bank hebben we deze uitbundige bos Gerbera’s eens goed zitten bekijken. De √©√©n lijkt wel op een bijzondere dahlia of een fleurige zonnebloem, de ander op een speciale chrysant of een gezellige anemoon. Eerlijk gezegd trekt mijn oog steeds naar dit fantastische boeket, met wel heel bijzondere soorten gerbera’s. Rechtstreeks van de kweker LG Flowers.

De gerbera’s van LG Flowers

Het is de hoogste tijd dat ik weer eens wat specifieker in ga op bloemen hier op het blog. Het is je vast niet onopgemerkt gebleven, dat ik dol ben op bloemen en dat ze in alle soorten en maten en vormen en kleuren hier bijna elk blog weer te zien zijn. Toen ik afgelopen winter een spontaan presentje kreeg toegestuurd door LG Flowers besloot ik de stoute schoenen aan te trekken en te vragen of ik hun mooie product hier op het blog een keer in het zonnetje mocht zetten. Bij deze! De gerbera’s van LG Flowers en dan in het bijzonder de Mi Specialti’s stralend in mijn vaas.

Een familie bedrijf

LG Flowers is een familie bedrijf waar inmiddels drie generaties van de familie Lansbergen samenwerken, met een groot team, om mensen gelukkig te maken met bloemen. De moeder van de huidige eigenaren, Ria Lansbergen, is verantwoordelijk voor de veredeling. Toen ik de eerste keer het woord veredeling hoorde moest ik even nadenken over de betekenis. Inmiddels weet ik dat het simpel gezegd het verhaal van de ‘bloemetjes en de bijtjes’ is of voor degene die het televisieprogramma de Luizenmoeder hebben gekeken (of wanneer je net als ik op een basisschool voor de klas staat) het woord ‘lentekriebels’.

Nieuwe bloemsoorten

De papa en de mama bloem komen bij elkaar, waarna er bevruchting plaatsvindt. Zo ontstaat er een zaadje, net als die van een paardenbloem. Deze wordt gepoot en er worden nieuwe gerbera’s geboren. Gerbera’s zijn echter niet zaadvast. Alle broertjes en zusjes verschillen van elkaar. Net als (meestal) bij mensen het geval is. Zo is er dus een hele periode nodig voor het ontwikkelen van nieuwe bloemsoorten.

Florya Breeding

Na een test periode van twee jaar wordt er besloten welke bloemen uiteindelijk in productie worden genomen. Zo zijn de eigen Florya Breeding soorten ontstaan. De Mi Specialti’s van LG Flowers. Ze onderscheiden zich in kleur en vorm van de bij ons allemaal wel bekende ‘gewone’ Gerbera’s. Er zijn vier verschillende soorten: Mi Dotti, Mi Punki, Mi Twisti en Mi Queeni. Mi staat voor de afkorting van gerMIni en het woord er achter weergeeft het karakter en/of de vorm van de bloem. Mi Twisti Iggy, Mi Dotti Ita en de Mi Punki Judy zijn mijn persoonlijke favorieten. Voor welke bloem zou jij gaan?

Tot slot nog een verzorgingstip van de kweker. Zorg er voor dat je vaas goed schoon is. Maak deze bijvoorbeeld schoon met chloor. Vul de vaas niet te vol. Voeg een druppeltje chloor aan het water toe. Een gerbera drinkt namelijk graag schoon water!

Ben jij enthousiast gemaakt om eens voor een groot boeket verschillende gerbera’s te gaan? Ik hoop het. Zeker wanneer het om van die mooie soorten van Florya Breeding, de veredelingsafdeling van LG Flowers, gaat.

Ik vind het zo leuk om ook echt inhoudelijk over bloemen te bloggen! Bedankt Nouschka van LG Flowers, voor het fijne contact, deze samenwerking en alle informatie die je over jullie prachtige product met me wilde delen!

Heb jij ook een bloemenkwekerij? Is je werk bloemen gerelateerd of ken je iemand die het misschien ook leuk vindt om eens met me samen te werken? Neem dan gerust contact met me op. Ik hoor graag van je!

2 Antwoorden

  1. Wat je zegt Lisanne, een prachtig boeket Gerbera’s. Ik moet eerlijk zeggen dat ik ze niet snel kies bij het kopen van bloemen maar deze staan wel erg mooi, zeker ook in deze vaas.

  2. Hi Lisanne, Wat leuk zeg!! het zijn echt lieverds by LG flowers; ik heb een keer mogen binnenkijken: https://lossebloemen.nl/gerbera-lgflowers/ ook zeker een aanrader om een keer te doen (als je dan toch stoute schoenen aantrekt :)) Fijne dag!

Laat een reactie achter