zondag 27 mei 2018

Pioenen van Plantion

Het is weer tijd voor de pioenroos! Dat vierden wij vorige week vrijdag met een bezoekje aan Plantion, de bloemenveiling in Ede. Waar we een uitgebreide rondleiding kregen, super leuk om zo in het hart van deze bloemenveiling rond te mogen lopen en ook Julie vond het reuze interessant. Hoogtepunt van ons bezoek waren uiteraard de pioenen van Plantion, een lust voor het oog (en trouwens ook voor onze neus).

Paeonia

Juul en ik werden uitgenodigd door Jill van Plantion om naar een presentatie van de pioen (Paeonia) te komen kijken. Op een lange tafel stonden vazen vol met pioenen. Van wit tot diep donker rood en alle kleurschakeringen daar tussen in. In alle vormen, kleuren en geuren, want man, wat ruikt dat lekker! Eén ding hadden ze allemaal gemeen, de dikke knoeperds van bloemen. Wolken van pioenen. We keken onze ogen uit.

Dikke toverballen

Het kleurenpalet van de pioenroos is heel divers. Sommige pioen-soorten zijn net dikke toverballen, die langzaam tot bloei komen en dagelijks van kleur veranderen wanneer de bloemen verder openbloeien. Een magisch gezicht! Op mijn Instagram spamde ik er lustig op los. Bijna dagelijks fotografeerde ik afgelopen week de bos pioenen die ik mee naar huis mocht nemen, na ons bezoekje aan Plantion. Vooral de doorkleurende pioen fascineerde me enorm. Bekijk dit filmpje maar eens! Hier zie je in twintig seconden heel mooi welke stadia de bloem allemaal doorloopt.

We genoten thuis volop na, van de imposante bloemen die uit de knoppen groeiden en bloeiden. Vooral de gevulde bloeiwijze (een bloem gevuld met veel bloemblaadjes en waarbij het ‘hart’ minder duidelijk zichtbaar is) was favoriet voor mij, maar ook de perzikkleurige pioen mocht er wezen. Ik kreeg een gemixte bos om op vaas te zetten. Heel leuk! Omdat het de verschillen in bloeiwijze heel duidelijk liet zien.

Heb jij al zin om komende week een bos pioenen in huis te halen? Ik zeg doen.

Fijne zondag!

Dit feest aan pioenen zette ik in de vaas ‘Bird’ van Kitsch Kitchen. Een bonte mix aan pracht.

Een Antwoord

  1. Pioenrozen zijn prachtig. Mooi om al die verschillende bloeiwijzen bij elkaar te zien. De volle bloemen zijn mijn favorieten. Jouw bos pioenrozen staat prachtig in de bird-vaas. Al die kleuren van de bloemen zie je ook in de vaas.

    Groetjes, Margaret

Laat een reactie achter