maandag 03 december 2018

Een heerlijk december boeket

De bomen worden één voor één uit de kast getrokken. De echte laat nog eventjes op zich wachten, daar gaan we pas zo’n week of twee voor Kerst voor op pad. Maar alle variaties op de kerstboom: gemaakt van hout, verschillende binnen,- en zelfs buitenplanten, gemaakt van keramiek en afgedrukt op doek komen langzaam maar zeker weer te voorschijn. Dit doek (afgedrukt door More Than Canvas, de foto maakte ik vorig jaar zelf) is wat mij betreft de perfecte achtergrond voor weer een overvol bloemenblog met heel veel inspiratie. Een heerlijk december boeket om je week mee te beginnen. Lees je mee?

De rozen | het zijn er drie. Een gele (waarvan we de naam niet konden vinden), een geel/oranje deze heet Silantoi en een hard roze exemplaar die luistert naar de naam Pink Floyd Cerise. Alle drie zijn ze afkomstig van de Ecuador soort. Het verschil met ‘gewone’ rozen is dat Ecuador rozen hoger worden gekweekt. Door de koude nachten ontstaan er veel meer variaties in kleur en is de roos veel groter (en langer houdbaar) dan de ‘gewone’ roos. Ecuador is de beste plek ter wereld om rozen te laten groeien. De Ecuador roos is dan ook de meest gevraagde en geprezen bloem op de internationale bloemenmarkt. Rozen zijn al eeuwen geliefd vanwege hun schoonheid. De roos wordt de koningin van de bloemen genoemd en de Ecuador roos de koningin van de rozen. Vele geliefden geven elkaar rozen als ultieme uiting van liefde.

Van de lelie | vind je twee soorten in dit boeket. Zo heet de dubbele gele lelie Sun Ecotic en is de roze lelie een tijger lelie. De parfumachtig geur van sommige lelies (zoals van deze gele Sun Ecotic) kunnen vrij aanwezig zijn. Wanneer de lelie geur voor jou iets te heftig is, kies dan voor een Aziatische lelie zoals de roze tijgerlelie. Deze soorten geven een verfijnde geur of zelfs helemaal geen geur af.
Als er één bloem bol staat van de symboliek, dan is het wel de lelie. De bloem staat onder andere voor vrouwelijkheid, vergankelijkheid, liefde en zuiverheid. Vrouwelijkheid want: deze betekenis gaat ver terug, tot in het oude Egypte. Zo kregen Griekse en Romeinse bruiden vaak een kroon van lelies in de hoop op een puur en vruchtbaar leven. Vergankelijkheid want: met bloemen kun je emoties uitdrukken. Fijne en mooie, maar ook rouw en verlies. De lelie heeft een serene en pure uitstraling, wat passend is bij een gelegenheid als een begrafenis. Liefde want: de Romeinen gebruikten de lelie destijds als vulling in kussens en dekens vanwege haar lekkere geur. Zo werden lelies de verspreiders van de geur van de liefde. Kreeg een dame deze zoet geurende bloem, dan wist ze het zeker: ‘Dit is mijn minnaar’. Zuiverheid want: de witte lelie is een terugkerende gast op bruiloften. Witte lelies staan, zeker in het Christendom, symbool voor maagdelijkheid en zuiverheid.

Sandersonia | is een neefje van de gloriosa, wat vooral te zien is aan de manier van groeien. De sappige bladeren hebben aan de uiteinden een rank en linken zo aan de klimmende groeiwijze van de gloriosa. De oranje lampionnetjes fleuren elk boeket op en de grappige vorm geven het geheel een speels uiterlijk.

De Ilex | en in dit geval de Cresgold, ken je vast als hulst en dan vooral in het rood. Dat past heel fijn bij de december maand! Wij zijn ook fan van de Ilex of hulst in het geel, oranje, groen, crème en vooral zalmroze. Minder klassiek dan rood, maar lekker trendy. Alle soorten Ilex hebben een donkergroene steel tussen de 30 en 120 centimeter lang.
Al eeuwenlang symboliseert hulst met zijn diep donkergroene bladeren het leven. In een krans symboliseert hulst blijvende vriendschap en trouwe liefde. De Ilex vind je in het wild in Zuid- en West-Europa en West-Azië. Het Latijnse woord Ilex is afgeleid van quercus ilex (steeneik) omdat de bladeren van de hulst een beetje op die van een eik lijken.

De gouden tak | is een “nep tak” . Heerlijk om je boeketten net even een beetje extra te laten stralen. Een beetje blingbling mag best deze tijd van het jaar.

Nerine | in zacht roze is een makkelijke en sterke bloem. Lang van steel, met grote bloemschermen en ook te koop in de kleuren cerise of rood. De Nerine / Amarine behoort tot de familie van de Amaryllidaceae waarvan de meeste soorten in Zuid-Afrika te vinden zijn. De Amaryllidaceae is een brede familie: van Clivia en Nerine tot de Amaryllis. Het is een bolgewas met een pure en vrouwelijke schoonheid. Een fragiel, maar krachtig symbool van verbinding, recht uit het hart.

Een Gloriosa | in rozerood met saffraangeel. Altijd een knaller in je boeket, net als de oranje versie met lichtgele randjes. Gloriosa is een knolletje dat zich ontwikkelt tot een spectaculaire klimmer. De plant trekt zich op met kleine krulletjes aan de punten van de bladeren, daarom staan de bloemen van de gloriosa voor ambitie en succes.
In het wild slingert de gloriosa, een nichtje van de leliefamilie (de bloem wordt ook wel prachtlelie genoemd), zich in India en Zuid-Afrika omhoog. De officiële naam is gloriosa rothschildiana, genoemd naar zoöloog Lionel Rothschild.

Pinus | komt van de pijnboom, een grove den. De pinus hoort bij de naaldbomen familie.

Diplocyclos palmatus | is familie van de komkommers, augurken en pompoenen. Hij wordt ook wel de kerstklimmer genoemd. Een echte siervrucht. Pas wel op, want ze zijn gevaarlijk giftig bij inname!

Craspedia | is een goudgeel bolletje op een ranke en stevige steel. Ze worden ook wel ‘yellow billy balls’ of ‘trommelstokjes’ genoemd en kunnen erg lang blijven staan. Craspedia globosa ‘Golf Beauty’ is afkomstig uit Nieuw-Zeeland, Australië en Tasmanië. De Craspedia is ook heel goed te drogen.

Fijne maandag!

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Huis van Bloemen.

Laat een reactie achter