zondag 19 november 2017

Een hartendief | De Cyclaam

De Cyclaam heeft de vorm en de symboliek van een liefdevol hart, daarom noemen we deze plant een echte hartendief. Ideaal voor koude winterse dagen. Ik zocht twee mooie vintage potjes op in de kast en zette daar deze fijne retro plantjes in. De Cyclaam is weer helemaal terug van weggeweest en staat in het (winterse) zonnetje tijdens de maand november bij ‘Mooiwatplantendoen‘.

Een functionele kamerplant

De Cyclaam is niet alleen mooi, maar het is ook nog eens een functionele kamerplant. Doordat de verwarming in huis weer lekker loeit, krijgen we droge lucht in huis. Ik heb de waterbakjes aan de verwarming inmiddels weer gevuld. Best van vroeger, denk ik. Maar wij hebben een kleintje in huis, die zodra de verwarming aan gaat, last van haar huidje krijgt. We smeren, smeren en smeren en vandaar ook de waterbakjes. Ze zijn foei lelijk, maar alle beetjes helpen, is ons motto. Mocht iemand trouwens een tip hebben voor leuke waterbakjes? Ik houd mij aanbevolen! Terug naar de droge lucht. Ook de Cyclaam helpt daar tegen. Bij hogere temperaturen gaat de Cyclaam zweten en geeft deze vocht af door de huidmondjes op de bladeren. Dus zodra de verwarming aan gaat, draagt de Cyclaam bij aan een betere luchtvochtigheid in huis.

Een liefdesplant

Wanneer je aan iemand vraagt om een hartje te tekenen en in te kleuren, dan gebeurt dat meestal met roze of rood. Datzelfde geldt voor deze Cyclamen. Een echte liefdesplant. De blaadjes hebben zelfs de vorm van een hartje en de plant staat symbool voor een gevoelig en toegewijd hart. Wist jij dat ze in Japan deze bloeier zelfs als een heilige plant van de liefde zien?

Feestdagen

Roze, rood en misschien een witte Cyclaam, hartjes en de verwarming (of beter nog de kachel) lekker aan. Dat klinkt goed, toch? Zo richting de feestdagen. Gezellige zondag!

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door Mooiwatplantendoen.nl.

2 Antwoorden

 1. Wat fijn dat de cyclamen goed zijn voor kindjes met een tere huid. Dat heb ik me nooit gerealiseerd. Ik hoop dat jouw kindje er echt baat bij heeft.
  Bij mij brengt het de herinnering van oude mensen met een naar oud ruikend huis in mijn herinnering. Niet meteen een herinnering die stimuleert om deze plant te kopen. Misschien moet ik de plant eens vanuit het oogpunt van liefde bekijken. Misschien wordt het dan wat tussen de plant en mij.

  Groetjes en fijne zondag, Margaret

  • Lisanne van de Klift

   Wat bijzonder, dat het jouw herinnert aan oud en voor mij juist voor nieuw staat! Je verwoord het prachtig: het oogpunt van de liefde ;-)

   Liefs Lisanne

Laat een reactie achter