maandag 01 oktober 2018

Bijdehand | Bloemeninspiratie op maandag

Ben jij klaar voor een flinke dosis bloemeninspiratie op maandag? Ga er maar eens goed voor zitten! De komende weken post ik elke maandag een bloemen blog. In samenwerking met de tofste bloemisten (en leukste mensen) van Huis van bloemen. Afgelopen zomer waren wij op vakantie in Zeeland en stond een bezoekje aan Middelburg op nummer één van mijn te doen lijstje. Mijn favoriete bloemist hier uit ons dorp verhuisde dit jaar naar Zeeland. Nee, eventjes heen en weer voor een bloemetje zit er niet meer in. Gelukkig kriebelde het bij ons beide en hebben we de handen weer ineen geslagen voor heel veel bloemen spam. Elke maandag kun je hier terecht voor een fijn boodschappenlijstje, wat je vervolgens komende week mee kunt nemen naar jouw bloemenzaak. Enneh… mocht je in de buurt van Middelburg wonen, dan ben ik a) super jaloers en b) hup in de benen om de mooiste exemplaren te scoren! Woon je, net als ik, niet in de omgeving. Dan kun je de unieke sfeer van Huis van bloemen toch bij jou thuis brengen. Met het wekelijks bloemen blog (natuurlijk ontbreekt het traditionele ‘Bijdehandje’ niet), waarin we alle bloemen namen en achtergrond informatie met jullie delen. Ik hoop dat jullie hier net zo blij van worden als wij!

Een boodschappenlijstje

Voor dit blog hebben wij de frisheid van een nazomer gecombineerd met de gezelligheid van herfst. Vrolijke kleuren met warme kussens en gezellige kandelaars. Hoe je dit sfeertje in huis brengt en welke bloemen je hiervoor in huis kunt halen (welke wij gebruikten) lees je hier. Maak jij alvast een boodschappenlijstje voor komende week?

De roze klapbes of Symphoricarpos Kolmcan / Magical Candy | wordt ook wel sneeuwbes genoemd en komt uit de kamperfoelie familie. Deze bes vindt zijn oorsprong in Noord-Amerika. De bessen zijn giftig, dus pas op voor de kleintjes in huis, dat ze de besjes niet met snoepjes verwarren. Wanneer de kinderen wat groter zijn weten ze al snel dat de bes grotendeels uit lucht bestaat, waardoor er een klap ontstaat als je er bijvoorbeeld op stapt. Dat heb jij vroeger vast ook wel gedaan? Van oorsprong is de bes wit, vandaar de naam sneeuwbes. De naam Symphoricarpos komt van de Griekse woorden symphorein (om samen te dragen) en karpos (fruit). Wat wijst naar de dicht opeengepakt vruchten of ook wel bessen.

Liguster groen | komt uit Azië en groeit in hagen. Een fijne tak wanneer je al het blad er af haalt en alleen de kleine groene bessen overhoudt. In de herfst krijgen wij van bessen, in alle kleuren en maten, geen genoeg!

Gloriosa | is een klassieker en fleurt elk boeket op met haar exclusieve en exotische uitstraling. Dit is de rode Rotschildiana. Er zijn twee soorten Gloriosa een korte met een schoon steeltje en een wat langere met blaadjes en vertakkingen. De bloem staat prachtig in boeketten, maar is zeker zo mooi in kleine vaasjes en theeglaasjes, verspreid door je hele huis. De Gloriosa is een knolletje dat zich ontpopt tot een spectaculaire klimmer. Ze trekt zich op met kleine krulletjes aan de punten van de bladeren. Daarom staan de bloemen van de Gloriosa voor ambitie en succes. De Gloriosa is een nichtje van de lelie en vindt haar herkomst in India en Zuid-Afrika.

De Gelderse Roos of Viburnum Opulus | is de rode bes. Deze takken behoren tot de Muskuskruid familie en komt van nature voor in de Benelux. De struik bloeit eerst witte bloemen (die we ook graag gebruiken in een mooie bos) en daarna rode bessen. Deze takken zijn sterk en staan weken op vaas. Tip: haal het blad er af, waardoor je de mooie sierlijke bessentakken overhoudt en deze extra goed kan pronken.

Een Ecuador roos / de silantoi xl in geel | is een heuse blikvanger. Rozen uit Ecuador kenmerken zich door fraaie kleuren, grote bloemknoppen en lange houdbaarheid. In Ecuador hoeven rozen praktisch nooit kunstmatig belicht te worden, doordat het land dicht bij de evenaar ligt. De rozen worden daar op hoogte gekweekt en hebben daardoor een hogere groeicyclus. De koude nachten in Ecuador dragen bij aan veel kleur en contrasterende tinten in de bloem. De roos is een bloem waarvan alle kleuren een eigen bijzondere betekenis hebben. Wist jij dat?
Rood staat voor liefde en respect.
Wit voor echte liefde, puurheid, waardigheid en reinheid.
Roze voor geluk, dankbaarheid en zuiverheid.
Oranje voor verlangen, waardering en sympathie.
Geel voor intieme vriendschap en verbondenheid.

De Nerine crispa sofie | in zachtrose is familie van de amaryllis en narcis. Deze bloem komt uit Zuid-Afrika en is een bolgewas. De bloem onderscheidt zich door de hoge steel en de trompetvormige bloemen. Een fragiel maar krachtig symbool van verbinding recht uit het hart. Deze bloem is een volhoudertje en kan heel lang op vaas staan.

De Lelie gia dubbel tigerbloem | noemen wij ook wel de lelie tijger. Ik heb deze bloem voor het laatst op dit lijstje bewaard. Heb je ooit zoiets tofs gezien? Ik vind ‘m zo fascinerend, dat ik er zelfs een close-up van gemaakt heb om de bijzondere kleur, vorm en zelfs print (ja, ja, ik vond een bloem met een printje, hoe leuk is dat) goed te kunnen laten zien. De lelie is een krachtige en statige bloem, kleuren en vormen zijn er in overvloed. Lelies zijn niet alleen veelzijdig qua kleur, vorm en grootte, maar ook wat betreft hun herkomst. In het wild vind je ze in Korea, Japan en delen van Siberië, maar ook dicht bij de evenaar, in India. In Europa is de lelie inheems in de Kaukasus, de Balkanlanden, Griekenland, Polen, de Alpen en de Pyreneeën. Ook in de meeste Amerikaanse staten komen ze in het wild voor, met uitzondering van het zuidwestelijke deel van de Verenigde Staten. Je kunt de lelie dus gerust een wereldreiziger noemen!

Van het seizoen

En? Heb jij een favoriet uit dit lijstje? Is er een bloem, waarvan jij zegt, daar ga ik deze week naar op zoek? Wie weet kun je jouw bloemist wel tippen voor een bepaalde soort. Alle bloemen uit dit blog zijn vers van de pers en van het seizoen. Dus grote kans dat jij ze misschien wel tegen komt, wanneer je jouw verse bloemen van deze week gaat scoren.

Fijne maandag! Ik hoop tot volgende week voor weer meer inspiratie?

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met bloemist Huis van bloemen.

Een Antwoord

  1. Prachtig!! En wat een leuke aardbeivaas! 😍

Laat een reactie achter