maandag 08 oktober 2018

Bloemen Bijdehand | Wauw met Delfts Blauw!

En? Is er iemand die afgelopen week met ons blog in gedachten of misschien zelfs wel met het lijstje bij de hand op weg ging naar de bloemist? Als dat zo is, vinden wij dat natuurlijk wel super tof om te horen! Voor vandaag staat er weer een fijne mix voor jullie klaar, wauw in Delfts Blauw! Wij gebruikte vazen in verschillende soorten en maten, maar in één mooi pronkstuk doet dit boeket het ook heerlijk, hoor!

Alle bloemen op een rij

Daar gaan we dan. Alle bloemen op een rij. Zit je er klaar voor? Pen en papier in de aanslag? Een screenshot voldoet ook, hoor! Daar gaan we dan:

Grootbloemige Dahlia Café au Lait | of zoals de wetenschappelijke naam luidt: Dahlia Hortensis. Wat een flinke dame is dit. Zo groots en fors als haar bloemen zijn, zo fijn en delicaat is haar kleur. Aan het begin van de bloeiperiode, bij het opengaan van de bloem, verschijnt er een zachtroze tint. Wanneer de bloem rijper wordt, gaat deze over in een romige koffie kleur. Deze fantastische zomerbloeier komt uit Mexico en is van oorsprong een knolgewas. Rond het jaar 1800, tijdens de ontdekking van Amerika, werd de bloem mee naar Europa genomen. Hier werd de bloem vernoemd naar de Zweedse botanicus Andreas Dahl. Deze bloem staat symbool voor weelde, kracht en geeft de boodschap ‘Voor altijd de jouwe’.

De Braam | deze braam is niet van echt te onderscheiden. Eerlijk! Toen dit boeket bij mij thuisbezorgd werd (ja zo luxe gaat dat hier), voelde ik letterlijk aan de braam. Soms heb je dat met een bloem of tak, dan sta je je te verwonderen en te verbazen. Kan dat wel waar zijn? Nou, in dit geval is het een knipoogje, want de tak is gemaakt van zijde. Misschien een leuke tip om te onthouden. Bloemen kun je prima op,- of aanvullen met een mooie (let wel op de kwaliteit) zijde tak.

Een Gladiool | is de held van de bloemenwereld. Jij denkt toch ook direct aan de wandelaars van de Nijmeegse Vierdaagse? Over helden gesproken! De heroïsche betekenis van de bloem stamt uit de tijd van de Romeinen en komt van het Latijnse gladius, wat zwaard betekent. In de Romeinse tijd vochten gladiatoren om de dood of de gladiolen. Won een gladiator? Dan werd deze letterlijk bedolven onder deze bloem. De gladiool is groots en meeslepend en valt op door de lange stelen en de bloemen die aan weerszijden van de stengel bloeien. Is dat jou wel eens opgevallen? Een dubbele verwennerij!

De Staalbes | heet Viburnum Tinus. Viburnum Tinus stamt af van de heesterfamilie en heeft een lange bloeitijd van ongeveer januari tot en met mei. Eerst worden er bloemschermen gevormd. De bloemscherm bestaat uit vele kleine, roze, gekleurde bloemknopjes. Uit de bloemknopjes komen mooie witte bloemen en zodra de plant aan het eind van de bloeitijd is gekomen verschijnen er zwart blauwe bessen. Dat vinden de vogels heerlijk! Wanneer je een staalbes in een boeket combineert, haal dan al het blad er af. De tak is dan nog sierlijker en de schoonheid van de bessen is beter te bewonderen.

Een Gentiana | is toch wel één van de mooiste herfstbloeiers. De gentiaanfamilie (Gentianaceae) kent ongeveer 400 verschillende soorten. Ze komen voor in de bergstreken van Azië, Europa en Noord- en Zuid-Amerika. In Europa zijn er 35 verschillende soorten, die groeien en bloeien in de Alpen. De naam van deze bloem komt van Gentius, koning van Illyrië (tegenwoordig Albanië), die de genezende eigenschappen van de bloem ontdekt zou hebben. Ook wordt de gentiaan al eeuwen gebruikt voor de bereiding van likeur, bittertjes en vele kruidengeneesmiddelen. De gentiana staat bekend om de diepblauwe, trompetvormige bloemen en smalle groene blaadjes. Er zijn ook witte, roze en gele soorten, maar blauw komt het meest voor en is zelfs beroemd! Denk maar aan bekende bloemenschilderijen. Schilders gebruikten deze bloem graag. Wist jij dat de bloem zelfs favoriet was onder dichters? Emily Dickinson en DH Lawrence schreven er prachtige poëzie over.

De Roos esperance | is een grootbloemige roos, licht roze en met een zeer lang vaas leven. Het is ook een Ecuador roos. Weet je het bloemen blog van vorige week nog? Daar schreef ik er uitgebreid over.

Een Pimpernel | is familie van de roos, dat zie je onder andere aan het fraaie blad, maar zie je niet af aan de bolle bloemhoofdjes (in de trendkleur bordeauxrood). Die doen je eerder denken aan de smalle weegbree of aan een grassoort. De grote pimpernel staat al sinds de Middeleeuwen bekend als een effectieve geneeskrachtige plant, als bloedstelpend middel. Ook de kleine pimpernel is een bekende geneeskrachtige plant, zijn wortels en bladeren worden gebruikt voor de verbetering van de spijsvertering. De Pimpernel is zelfs actief als keuken kruid! Pas de afgelopen tien jaar is de Pimpernel in de belangstelling komen te staan. Prachtig door de kleine blaadjes en dunne, maar stevige bloemstelen. De Pimpernel droogt ook lekker in en verflauwd dan van kleur. Een sierlijk en speels takje voor in je boeket.

Eucomis | is afkomstig van de aspergefamilie. Eucomis kennen wij als kuiflelie of ananasplant. Deze bloem komt voor in de natuur van het zuiden van Afrika. Het is een imposante snijbloem met een prachtige kuif (vandaar de bijnamen) met een stevige steel.De stervormige bloem wordt gevormd door een heleboel kleine bloemen. De bloemen produceren veel nectar, zodat er altijd veel bijen rond de Eucomis zitten. De Eucomis geeft lang bloei plezier.

Herfstkrans

Ook de herfstkrans is van de hand van Huis van bloemen. Ik vind het een plaatje. Heb je een vraag over een product, roep gerust of stuur een mailtje of berichtje via Instagram. We doen ons best om alles te beantwoorden.

Op naar een nieuwe werkweek, met hopelijk veel fleur en kleur. Mooie maandag!

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Huis van boemen. Elke maandag posten wij hier een bloemen blog!

2 Antwoorden

  1. Wat leuk om te lezen! Als bloemiste ben ik bekend met alle namen en soorten maar erg leuk om het verhaal er achter ook te lezen! En dan ook nog prachtige foto’s en perfecte styling! 👌🌺🌸 Fijne dag!!

  2. Prachtige bloemen met mooie verhalen maar mijn oog trekt gelijk naar de mooie tak in de nog mooiere blauwe bolvaas!

Laat een reactie achter