vrijdag 30 juni 2017

Bloemen Bijdehand | Veldboeket

Dit bloemen blog opent iets anders dan je gewend bent. Normaal gesproken hoor je een ‘Bijdehandje’ te zien, bloemen in mijn hand. Dat was ook deze keer de bedoeling, maar het liep wat anders. Nadat ik mijn camera had ingesteld, tilde ik de vaas van de kruk. Dit deed ik met één hand, niet slim! Waardoor de vaas brak en ik met mijn duim in een glasscherf greep. Gelukkig lag mijn kleintje op bed. Kon ik manlief van zijn werk bellen en direct langs onze huisarts gaan. Inmiddels ben ik weer helemaal geheeld en viel het gelukkig allemaal mee, maar de schrik zat er wel even flink in! Je zult begrijpen, een ‘Bijdehandje’ kwam er niet meer van. Dus start ik vandaag met een foto, die er het dichtst bij in de buurt komt.

Weer terug naar het onderwerp van dit blog, inspiratie voor een veldboeket en welke bloemen je daarvoor kunt gaan uitzoeken bij je bloemist! Wij gingen voor zachte ‘Indian Summer’ tinten: zacht roze, oud roze, zalmroze en bordeaux rood, met daarbij fris groen en geel en tot slot de bruintinten van de verschillende soorten grassen. Voel je welke kant we op willen? De sfeer van een mooie zomeravond, de zon die langzaam zakt en daardoor warme verkleurt en een fijne wandeling over paadjes langs de velden. Met al dat in het achterhoofd kozen we de bloemen en zette ik ze in een simpele glazen bolvaas voor een extra romantisch sfeertje.

De Eremurus | of ook wel naald van Cleopatra is een spectaculaire steppen lelie afkomstig uit Azië. De bloeitijd van deze opvallende verschijning (het zijn de drie langste bloemen) is van juni tot augustus. De bloem is in vele kleurvariaties verkrijgbaar, in dit boeket zit een prachtig zalmroze ‘peach’ kleurtje en een vrolijke gele noot.

Kniphofia | is de naam voor de oranje vuurpijl. Deze bloem heeft lange dikke en bladloze stengels die gedurende de bloei gezellig gaan zwieren door je boeket. De Kniphofia is vernoemd naar de Duitse plantkundige Kniphof die leefde van 1704 tot 1763. Het is een exotische bloeier die zijn oorsprong vindt op de Savannes in het Zuiden van Afrika.

Alchemilla | is de deftige naam voor Vrouwenmantel. Een plantje wat het ook heel goed doet in je tuin en makkelijk te plukken is om je bloemen nog mooier mee uit te laten komen. Alchemilla geeft een los, ietwat warrig en nonchalant effect aan je bos. Wanneer je het tuinplantje meteen na de eerste bloei terug knipt, volgt er vaak nog een tweede bloei. Vrouwenmantel heeft namelijk een bloeitijd van mei tot augustus. Lekker lang!

Een Lelie | en om dan precies te zijn een ‘Wilde lelie’ of ‘Tuinlelie’. Deze bloem is veelzijdig qua kleur, vorm, grootte en herkomst en heeft een rijke symboliek. De bloem staat voor vrouwelijkheid, een vruchtbaar leven, liefde, zuiverheid en vergankelijkheid. Een leuke tip: wanneer je een stuifmeelvlek hebt, verwijder het met een stukje plakband!

De Pioenroos | mag natuurlijk niet ontbreken in deze periode. Deze bloem doet het ook heel goed tussen de veldboeket bloemen. De Pioen in deze bos heet Sarah Bernardt en heeft een bijzondere dubbele bloeiwijze. Er bestaan meer dan 1000 soorten Pioenrozen in vele verschillende kleuren. De bloem staat symbool voor liefde, geluk en gezondheid. Met een bloeiperiode van mei en juni kunnen we wel zeggen dat deze bloem de zomer aankondigt!

De Nerine | is het hoge subtiele zachtroze bloemetje en is afkomstig van de Narcisfamilie. Een karakteristiek bolgewas wat ons volgens zeggen genegenheid schenkt.

De Roos | is een heuse VIP. Dit exemplaar wordt gekweekt in de kassen van een familiebedrijf. Inmiddels hebben zij meer dan twaalf soorten rozen, die via de Nederlandse bloemenveilingen over de hele wereld verkocht worden. Deze bloem wordt geteeld zonder energie met biologische bestrijders en heel weinig gewas beschermingsmiddelen of kunstmest. Een duurzaam product!

En de Grassen | in een echt Veldboeket kunnen natuurlijk niet ontbreken. Ze staan zwierig en geven een zomers gevoel van heerlijke velden en warme temperaturen. In dit boeket zijn verschillende soorten verwerkt, dus ik zou zo zeggen: lekker mixen!

We hopen dat je weer wat fijne bloemen inspiratie hebt opgedaan en klaar bent om je bloemist een bezoekje te gaan brengen voor mooie weekend bloemen.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met bloemist Meent & Bouman

Laat een reactie achter