maandag 11 maart 2019

Bloemen Bijdehand | Lekker fris

De bloemen van vandaag zijn lekker fris! Een heerlijk voorjaarsboeket samengesteld door Huis Van Bloemen wat mag pronken op onze vernieuwde slaapkamer. Met dit uitzicht (vanuit ons bed) kunnen we toch niet anders dan vrolijk wakker worden? En daar aan het bureautje (waar ik nu dit blog schrijf) is het heel fijn werken. Lees je weer mee over alle bloemensoorten en de leuke weetjes die daarbij te vertellen zijn?

Delphinium | in dit boeket in lichtblauw, kennen we onder de naam Ridderspoor. Het is een bloeiende nicht van de ranonkel en kent ongeveer 250 soorten. Van blauw tot wit of geel, paars, rood en roze. Deze bloem kent vele kleuren en heeft een grote van 10 tot 200 centimeter lang. Met een beetje fantasie lijken de knoppen van de bloem op een dolfijn. Vandaar de naam delphinium wat Latijn voor dolfijn is. De naam ridderspoor heeft ook te maken met het uiterlijk van de bloem. Deze hebben namelijk naar achter stekende delen, die lijken op de sporen van ridders. De bloem staat symbool voor waarheid, bescherming, gezondheid en plezier. Het is een positieve bloem, die zijn herkomst vindt bij Franse, Amerikaanse en Engelse kwekers.

De hyancint | is een bolgewas uit de aspergefamilie en afkomstig uit het oosten van het Middellandse Zeegebied. Voorheen was Frankrijk een belangrijk land voor de hyacintenteelt, tegenwoordig is dat Nederland. Een enkel bloempje van de hyacint wordt een nagel genoemd. De hyacint kent een breed assortiment aan kleuren en is een feestje voor de ogen en de neus. De naam hyacinthus is de Latijnse afleiding van de Griekse naam Hyakinthos, een prins uit de Griekse mythologie. Apollo, de geliefde van de prins, schiep later uit het bloed van Hyakinthos de hyacint als een herdenking aan zijn dood. Vandaag de dag staat deze bloem voor vrede en macht. Een tip van de bloemist: snijd de onderkant van de stengel niet af.

De ranonkels | zijn van het soort butterfly. Deze heerlijke voorjaarsbloeiers zagen we al eerder in deze mooie biedermeier. Klik je nog eens terug om hier meer over te lezen?

Een magnolia | of de Nederlandse naam beverboom bloeit al vroeg in het seizoen. De grote tulpachtige bloemen bloeien in wit, roze, paarsrood of geel. Deze heester wordt door de vorm van de bloem ook vaak de tulpenboom genoemd. Deze fijne tak doet het solo fantastisch op vaas, maar is ook heel gaaf in een boeket.

Sandosonia | lijkt kwetsbaar, maar is heel sterk. Deze oranje belletjes lijken op lampionnetjes. De bloem komt uit Zuid-Afrika en is een neefje van de net zo populaire gloriosa. Sandersonia is (net als gloriosa) een klimplant. Er bestaat maar één soort van dit chinees lantaarntje.

De Nerine | is van het soort crispa sofie en gebruikten wij al eerder in een boeket. Nerine is vernoemd naar de godin van liefde en schoonheid. Nerine is familie van de Amaryllidaceae. De meeste soorten zijn afkomstig uit Zuid-Afrika. Het is een karakteristiek bolgewas, wat letterlijk weken op vaas kan staan. Deze sterkte bloem kent zo’n dertig verschillende soorten.

De Gerbera | komt van het plantengeslacht Asteraceae. De soort in dit boeket is de himalia in licht roze. Je kunt de gerbera terugbrengen tot drie verschillende soorten. Zo heb je groot bloemige en klein bloemige soorten en verschillende specialisaties. Zet de gerbera’s in een klein laagje water op vaas. Zo voorkom je dat de stelen gaan rotten. Deze bloem zorgt voor frisse vrolijkheid in ieder interieur. Grappig weetje: deze bloemen groeien naar het licht. De gerbera is een populaire dame waarvan er in Nederland zo’n 900 miljoen in 600 verschillende variëteiten (in kleur, vorm en maat) geproduceerd worden.

Viburnum | is vaak het speelse middelpunt van een bos bloemen. Met deze fris groene sneeuwballen in een boeket, komen alle overige bloemen nog mooier uit. Viburnum stamt af van de muskuskruid familie. De takken komen van een geurende heester. Een heerlijke struik voor in je tuin. Deze sneeuwbal is verkrijgbaar van januari tot en met juni. De viburnum is afkomstig uit Azië, Noord-Amerika, Noord-Afrika en Europa. Er bestaan zo’n 230 verschillende soorten. Om er voor te zorgen dat viburnum fier recht op vaas blijft staan, moet je de takken goed schuin afsnijden. Dit kun je na enkele dagen nog eens herhalen.

De roos | van het soort esperence ecuador staat heerlijk lang en komt helemaal uit!

Deze hortensia | of Hydrangea is van het soort lollypop. De bloem staat symbool voor dankbaarheid, gratie, schoonheid en overvloed. Ook de kleur van de bloem symboliseert nog een thema als liefde, harmonie en vrede. De hortensia heeft Aziatische en Zuid-Amerikaanse roots. De bloem is heel sterk en een echte kleurrijke opkikker in een boeket. De kleur van de bloem is trouwens afhankelijk van de zuurgraaf van de grond. Let er wel op dat je de takken goed schuin aansnijdt!

Eucalyptus | is familie van mirte. Eucalypthus heeft fijne blaadjes en vind zijn oorsprong in Australië. Er zijn zo 700 verschillende soorten.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met de beste bloemenkunstenaars Huis van Bloemen.

Op de foto’s zie je al een voorproefje op onze nieuwe kledingkast van Woodbasics. Las jij het vorige blog al om de voor situatie te bekijken? Komend weekend zie je het volledige eindresultaat!

Laat een reactie achter