maandag 15 oktober 2018

Bloemen Bijdehand | In warme kleuren

Na de frisse mix van vorige week, gaan we deze week voor warme kleuren. Persoonlijk heeft dit kleurenpalet mijn hart. Toch zou het saai worden om steeds in hetzelfde thema te blijven. We houden van variëren, want dat past bij inspireren en er is zoveel moois om je steeds weer over te verwonderen.

Bloemenfeitjes, weetjes en namen

Met deze bloemen ga ik met veel plezier een nieuwe week van start.  Ik blijf naar een bos als deze kijken. De bloemen mixen heerlijk met ons interieur en dit boeket heeft dan ook letterlijk alle hoeken van het huis gezien. Boven en beneden, ik bleef aan het schuiven. Wat zijn jouw favoriete kleuren? Als je hier ook warm voor loopt, lees je dan mee met de bloemenfeitjes, weetjes en namen van deze week?

De Lelie | deze lelie is vooral bijzonder omdat de bloem helemaal niet lijkt op de lelie zoals wij ‘m kennen. De Lilium Apricot Fudge is ongeveer acht jaar geleden uit de lelie LA Salmon Classic ontstaan. De meeldraden groeiden door de bloemblaadjes heen, wat een wonderlijke effect geeft. Neem daar het trendy abrikoos kleurtje bij en je hebt een echte blikvanger in je boeket. De bloem kan wel twee tot drie weken op vaas staan en dat vinden wij helemaal niet erg, dat betekent lekker lang genieten! De Lilium Apricot Fudge is erg exclusief en wordt momenteel alleen door Imanse gekweekt en gebroeid. De lelie zit boordevol symboliek. De belangrijkste symbolische betekenissen zijn: vrouwelijkheid, liefde, zuiverheid en vergankelijkheid. Lelies zijn niet alleen veelzijdig qua kleur, vorm en grootte, maar ook wat betreft hun herkomst. In het wild vind je ze in op vele plaatsen, waardoor je de lelie gerust een wereldreiziger kunt noemen.

De Craspedia | noem ik altijd trompetstokjes. Dat is de eerste naam die ik leerde bij deze bloem en daardoor ontglipt de officiële naam Craspedia me steeds. Gelukkig geeft dat niets, wanneer je het bij de bloemist over een trommelstokje hebt en je er ook nog de omschrijving van een klein goudgeel bolletje bij geeft, komt dat echt wel goed. Ze worden ook wel ‘yellow billy balls’ genoemd en kunnen erg lang blijven staan. Ze drogen heel mooi in, waardoor je ze ook zo op een vaasje kunt zetten.

De Gelderse Roos, de Rode Bes en de Nerine | vind je in dit bloemen blog omschreven.

Een Afrikaan | is een bekende tuinplant met grote bolvormige bloemen en geurend, donkergroen blad. De afrikaan komt uit de composietenfamilie (Compositae of Asteraceae). Er zijn vele tientallen soorten die oorspronkelijk komen uit de warme streken, vooral Mexico, van Midden-Amerika. De plant houdt insecten uit de buurt, waardoor de afrikaan ook wel het stinkertje genoemd wordt. De bloemblaadjes van afrikaantjes kun je eten. De roodgekleurde bloemen (gebruik alleen de blaadjes) hebben een frisse citrus smaak en zijn ideaal te gebruiken voor een kleurrijke garnering.

De Boomwurger | of ook wel Celastrus orbiculatus ‘Hermaphroditus uit de Kardinaalsmutsfamilie is een sterke klimplant die in de winter het blad verliest. Een volwassen boomwurger wordt ongeveer 4 meter hoog, en bloeit van mei tot juni, met rode bloemen. Na de bloei vormt de boomwurger prachtige rood met gele bessen. Deze bes droogt in en is heel lang houdbaar.

Een Rozenbottel | is de vlezige vrucht van een roos, deze worden gevormd na de bloei. De vorm varieert van rond tot langwerpig en afhankelijk van de soort van de roos kan de kleur van de bes rood, oranje, purper of zwart zijn. Een rozenbottel mag niet ontbreken in een herfstboeket. De rozenbottel zit vol vitamine en mineralen. Veel meer zelfs dan in een citroen of sinaasappel. Daarnaast kun je van de rozenbottel thee zetten, jam maken of soep koken. De rozenbottel is niet alleen mooi en eetbaar, het zit ook nog eens vol met geneeskrachtige werkingen! Met een rozenbottel pluk je figuurlijk de vruchten van de liefdesbloem en het staat symbool voor het wachten op de ware.

Protea of suikerbos | is een geslacht uit de familie Proteaceae. Afkomstig uit Zuid-Afrika, waar het de nationale bloem is. Uit Zuid-Afrika komt de bijnaam suikerbos van de protea. Deze naam is te danken aan het sap wat de bloem afgeeft en wat naar suiker smaakt. De bloem van de protea is door roze gekleurde, vaak behaarde, schutbladeren omsloten. De schutbladeren zitten soms dicht op de bloem, bij sommige soorten wijken ze en laten ze het witte hart goed zien. De kleuren variëren van licht tot donker roze. De protea is een mooie basis voor een boeket, maar doet het solo in een vaasje ook heel goed. De bloem staat symbool voor diversiteit en verandering.

De Vuurpijl | of Kniphofia ‘Alcazar’ bloeit op lange, bladloze stengels. Vaak hebben ze vuurrode knoppen aan de top, die van onderaf opengaan en naar boven toe geel uitlopen.

De Roos | Free Spirit is een oranje grootbloemige roos. De Free Spirit wordt in Kenia gekweekt en staat bekend om zijn goede houdbaarheid en prachtige kleurstelling. Deze roos is een Ecuador roos.

Nutan | is een Zuid-Afrikaanse herfstbloeier en heet officieel Leucospermum cordifolium. Beter bekent als speldenkussen. Deze naam verwijst naar de bloeiwijze. De naam Leucospermum komt uit het Grieks en betekent wit zaad. Cordifolium betekent met hartvormige bladeren. De dikke steel zorgt ervoor dat het gewicht van de bloem goed gedragen kan worden en zorgt voor extra bescherming tegen de wind. De bloem stamt af van de familie Proteaceae. Deze familie bestaat uit bijna tweeduizend soorten. Tegenwoordig is deze bloem te krijg in oranje, rood, oker of citroengeel. Genoeg kleuren om de herfst in huis te halen.

De bijzondere citroenvaas is van met merk Des Pots en de kleine boompjes heten Mirte.

Fijne maandag!

Dit blog is een samenwerking met bloemist Huis van bloemen.

Laat een reactie achter