maandag 22 oktober 2018

Bloemen Bijdehand | Herfst in huis

We proberen elk weekend een herfstwandeling te maken. Het is nu zo fijn in het bos! Speuren naar ‘echte’ paddenstoelen, dan bedoel ik natuurlijk die rode met witte stippen. Ons verwonderen over de prachtige herfstkleuren van de bladeren en zoeken naar schatten als beukennootjes, kastanjes en eikels. Dat gevoel en sfeertje haalden we deze week naar binnen met dit boeket. Ben jij klaar voor een boeket herfst in huis?

De Gerbera pasta of pasta gerbera rosata | is vernoemd naar de Duitse botanicus Traugott Gerber. In het wild bestaan er ongeveer 30 verschillende soorten die voorkomen in Zuid-Amerika, Afrika, Madagaskar, Tasmanië en Azië. Een gerbera brengt een flinke dosis vrolijkheid in huis. De bloem heeft een frisse kleur en of het nu in één kleur, tweekleurig of meerkleurig is, met een gerbera breng je fleur in huis. Tel daar de speelse vorm bij op: enkel of dubbel van bloem, pompon of spider. Er is zoveel keuze! Met een gerbera zit je altijd goed. Gerbera’s is een geboortebloemen. Ze staan symbool voor onschuld en puurheid. De gerbera is een niet-geurende bloem die behoort tot het plantengeslacht Asteraceae, oftewel Compositae. Elk jaar worden er in Nederland wel 900 miljoen gerbera’s geproduceerd met 600 verschillende variëteiten in kleur, vorm en formaat. Een populaire dame dus!

De Malusappel | komt van de sierappelbomen (Malus). Het zijn prachtige bomen voor in de tuin. In het voorjaar kun je genieten van witte, roze of rode bloesem, nog voordat het blad ontstaat. In het najaar verschijnen er sierappeltjes. De kleur van de vruchten is afhankelijk van de boomsoort en variëren van geel, oranje tot rood. De kleine appeltjes kunnen erg lang aan de takken blijven hangen. Wat een grote sierwaarde aan een tuin in de winter geeft. Een malus tak is lang houdbaar op vaas. Wanneer de bloemen in het boeket al lang zijn uitgebloeid, kun je nog fijn genieten van de appeltjes aan de tak. Een leuk detail, de appeltjes in dit boeket begon vooral geel van kleur en zijn inmiddels vuurrood. Met een malusappel haal je herfst in huis. Verwijder wel het blad van de takken, zo staat het geheel nog sierlijke. Let wel op, de kleine appeltjes zijn niet geschikt voor consumptie. Dat weten wij, maar is belangrijk om de kleintjes in huis te leren.

De Hortensia | komt oorspronkelijk uit Azië en Zuid-Amerika. Een leuk weetje: de naam Hydrangea komt van ‘hydro’ (water) en ‘angeion’ (kruik). De vorm van de hortensia doet namelijk denken aan een oude waterkruik. Dit is een lichtblauwe hortensia, de Lolly Pop. Hortensia’s zijn er in veel verschillende kleuren als: rood, roze, paars, wit, groen en blauw. Er bestaan hortensia’s die van kleur veranderen of verschillende kleuren hebben en er zijn hortensia soorten die je goed kunt laten indrogen, dat zijn de doorgekleurde bloemen. Deze hortensia’s hebben een diepe groen, rood, bruine tint. De vorm van de hortensia hangt ook af van de soort. Zo bestaan er bolvormige hortensia’s, hortensia’s met kleine bloemetjes in het midden en grote bloemblaadjes aan de rand of hortensia’s met een pluimachtige vorm. De hortensia staat symbool voor dankbaarheid, gratie, schoonheid en overvloed. Nu denk je misschien overvloed?  Dat komt door de uitbundige hoeveelheid bloemetjes en de royale bolle vorm. Een hortensia in de tuin of op vaas heeft wel de nodige verzorging nodig. Enkele verzorgingstips voor je op een rijtje: snijd altijd een stukje van de steel af. Zet de hortensia in een glazen vaas met schoon water. Zorg voor de juiste omgevingstemperatuur van maximaal 20 graden. Zet je vaas met hortensia’s niet op de tocht, in de volle zon, bij de kachel of naast een fruitschaal. Wanneer de bloem geen water meer opneemt en het blad slap wordt, verwijder dan het blad van de bloemstelen en haal het water uit de vaas. Zet de bloemen terug in de vaas zonder blad en water. De bloemen zullen dan opdrogen en zo kun je nog maanden plezier hebben van een gedroogde bloem.

Een Chrysant | (in dit geval de deco bigoudi purple) heeft bij veel mensen een wat saai imago. Eigenlijk net als de Dahlia, is deze bloem in rap tempo weer hip aan het worden. De chrysant mag weer! Het is een bloem die makkelijk te verwerken is in een boeket en die zich ook solo goed staande weet te houden. De naam van de bloem komt uit het Grieks: ‘chrusos’ wat goud betekent en ‘anthemon’ wat voor bloem staat. De bloem komt oorspronkelijk uit China en Japan. In China was de chrysant zo speciaal dat alleen edelen zich met de plant mochten bezighouden. De Chinese stad Chu-Hsien (chrysantenstad) is vernoemd naar deze bloem. Je zou bijna vergeten dat de chrysant van oorsprong geel is en daarom de ‘gouden bloem’ genoemd wordt. Tegenwoordig is de bloem in een uitgebreid kleurenpalet en in vele verschillende vormen verkrijgbaar. Het is een bloem die warmte en kleur brengt in je interieur en symbool staat voor geluk en gezondheid. Wie wil dat nou niet in huis? Met deze wetenswaardigheden in je achterhoofd is het extra leuk om een bos chrysanten cadeau te geven. De bloem is makkelijk te verzorgen. Vergeet niet om vooraf alle bladeren van de steel te halen (zodat ze niet in het water hangen), ververs het water een paar keer (zo om de vijf dagen) en vul het water regelmatig bij. Dan kan de bloem zomaar drie weken op tafel staan!

Een oranje bes de Rhombinfolia | is een mooie decoratieve bes. Waar wij regelmatig het advies geven om het blad van de bessentakken af te halen, mag dit mooie blad juist blijven. Wanneer het blad minder wordt en de bloemen op zijn, droogt de oranje bes in. Dus lekker nog even van nagenieten in een klein vaasje!

In dit boeket zitten nog veel meer bloemsoorten, waar de afgelopen bloemenblogs al uitgebreid over geschreven is. Wil jij nog even terug lezen over: Nutan, Dahlia cafe au lait, Gras, Craspedia, Nerine, Gentiaan, Roos free spirit, Rozenbottel en Liguster groen? Bekijk dan nog eens het blog Bloemen Bijdehand | In warme kleuren of Wauw met Delfts Blauw of Bloemeninspiratie op maandag. Wel super tof om ze zo weer even op een rijtje te zien. Wat bloemen inspiratie betreft zeggen wij voor nu: tot volgende week maandag!

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Huis van bloemen

Een Antwoord

  1. In welke kleur / met welke verf is die blauw grijze muur geverfd? Heel mooi!

Laat een reactie achter