maandag 17 december 2018

Bloemen Bijdehand | Een Kerstboeket

Nadat we vorige week een weekje hebben overgeslagen is het nu weer tijd voor een flinke dosis bloemen spam! Kijk en lees je mee naar de samenstelling van een fijn kerstboeket?

De Amaryllis | is de ster van de feestdagen. Deze winterbloem is te koop in het wit, rood, geel, roze, (zalm)roze, paars, oranje en er is ook een tweekleurige variant. Meestal zitten er wel vier tot zes bloemen aan de lange stelen. De amaryllis heeft geen blad, daarom noemen ze haar in de Verenigde Staten ook wel een ‘Naked Lady’. Het is een statige schoonheid. De amaryllis staat symbool voor trots, bewondering en een betoverende schoonheid. De bloem geeft een gevoel van vriendschap en genegenheid. Onze amaryllis komt van oorsprong uit Zuid- en Midden-Amerika en het Caribische gebied en is eigenlijk geen amaryllis. Wat wij amaryllis noemen is de Hippeastrum. Deze bloem is familie van de narcis en groeit uit een bol. De naam Hippeastrum komt uit het Grieks en betekent letterlijk ‘ridderster’, verwijzend naar de stervormige bloembladeren. Hippeus is ridder en astron is ster. De grootbloemige amaryllis staat zeker veertien dagen prachtig in een vaas en de bloemenknoppen gaan altijd open.

De Ilex | en in dit geval de Cresgold, ken je vast als hulst en dan vooral in het rood. Dat past heel fijn bij de december maand! Wij zijn ook fan van de Ilex of hulst in het geel, oranje, groen, crème en vooral zalmroze. Minder klassiek dan rood, maar lekker trendy. Alle soorten Ilex hebben een donkergroene steel tussen de 30 en 120 centimeter lang.
Al eeuwenlang symboliseert hulst met zijn diep donkergroene bladeren het leven. In een krans symboliseert hulst blijvende vriendschap en trouwe liefde. De Ilex vind je in het wild in Zuid- en West-Europa en West-Azië. Het Latijnse woord Ilex is afgeleid van quercus ilex (steeneik) omdat de bladeren van de hulst een beetje op die van een eik lijken.

De groene en gouden takken | zijn van zijde. Leuk om wat extra blingbling of groene look te geven aan je bloemen.

Dille (Anethum graveolens) | is een plant uit de schermbloemenfamilie (Apiaceae). Venkel en kervel komen uit dezelfde familie van planten. Dille is een kruid met een verfijnde smaak. Het is de enige soort in het geslacht Anethum. Het zaad van Dille is goed te verwerken in gerechten en de bloem is eetbaar. Maar de bloem is ook mooi om losjes te schikken in een boeket. In de jaren 70 was deze bloem ontzettend populair en nu is hij terug van weg geweest. Dille komt oorspronkelijk uit de landen rondom de Middellandse Zee. Waarschijnlijk hebben monniken het kruid door de rest van Europa verspreid. De naam dille komt van het Oud Saksische ‘dilarm’ wat ‘in slaap wiegen’ betekent. Dille stimuleert bij moeders die borstvoeding geven de melkklieren. Dille staat symbool voor geluk, bescherming en rijkdom en zorgt voor hartstocht.

Nerine | in zacht roze is een makkelijke en sterke bloem. Lang van steel, met grote bloemschermen en ook te koop in de kleuren cerise of rood. De Nerine / Amarine behoort tot de familie van de Amaryllidaceae waarvan de meeste soorten in Zuid-Afrika te vinden zijn. De Amaryllidaceae is een brede familie: van Clivia en Nerine tot de Amaryllis. Het is een bolgewas met een pure en vrouwelijke schoonheid. Een fragiel, maar krachtig symbool van verbinding, recht uit het hart.

De Rozenbottel Zaffiro | heeft een grote bes. De rozenbottel is de vlezige vrucht van een roos, deze wordt gevormd na de bloei. De vorm varieert van rond tot langwerpig of heeft de vorm van een fles. Afhankelijk van de soort van de roos kan de kleur van de bes rood, oranje, purper of zwart zijn. De roos komt voor in Europa, Azië, Zuid-Amerika en Noord-Amerika en wordt ook wel de citroen of de kleine sinaasappel van het Noorden genoemd. De rozenbottel zit namelijk vol vitamine C. Veel meer zelfs dan een citroen of sinaasappel. Zo heeft ieder klimaat zijn eigen belangrijke vruchten en planten die je gezond houden. Doordat de rozenbottel veel vitamine en mineralen bevat is het een weerstandsverhogend middel. De rozenbottel staat symbool voor wachten op de ware. Deze vrucht is een deel van de roos, dus kan het niet anders dan dat betekenis wat met de liefde te maken heeft.

Dit was het laatste bloemenblog van 2018! Wij, van Huis van Bloemen en mijn eigen persoontje, hopen je geïnspireerd te hebben tot het halen van flink wat bloemen in je huiskamer. Dank je wel voor je support, voor alle fijne berichtjes en op naar een nieuw jaar, met veel verse bloemen.

Voor nu wensen we je liefdevolle Kerstdagen en een kleurrijk 2019!

Laat een reactie achter