maandag 21 januari 2019

Bloemen Bijdehand | Biedermeier

Hoera! Daar gaan we weer! Zoals beloofd ook in 2019 heel veel bloemen op het blog in samenwerking met Huis Van Bloemen. We starten vandaag met voorjaar. Heel veel voorjaar. In de vorm van een Biedermeier. Hoe leuk is dat? Het woord Biedermeier klinkt misschien wat belegen, maar zo in deze fijne kleurtjes, met deze mooie voorjaarsbloeiers, daar kun je toch niet anders, dan zeggen dat het weer helemaal van nu is. De Biedermeier mag weer. Wij worden er heel blij van! Jij ook?

Een kleurrijk geheel

Een Biedermeier is een ronde bloemrijke bloemschikking, die wordt gemaakt in een schaal, pot of een vaas. De bloemen in een Biedermeier hebben korte stelen, die samen een compacte halve bol vormen. Dit boeketje vormt zo een kleurrijk geheel, een echte blikvanger voor op tafel. De neus doet trouwens ook goed mee, dit is met recht een verhaal in geuren en kleuren.

Wetenswaardigheden

Heb je zin in ook zo’n fijn boeket? Dan is hier weer je vertrouwde boodschappenlijstje met alle bijbehorende wetenswaardigheden. Zit je er klaar voor? Daar gaan we!

Een Anemoon | of anemone is een overblijvend kruid uit de ranonkelfamilie. Er zijn wel honderdtwintig verschillende soorten! Door de grote bloem en de enorme variatie aan kleur is het een pareltje voor je boeket. Ze staan symbool voor verwachting, zorgzaamheid en eerlijkheid en vertellen je ‘ik wil graag bij jou zijn’. De anemoon komt van oorsprong uit Zuid-Europa en Azië. Anemone is grieks en betekent wind. Het zaad is namelijk pluizig en wordt door de wind verspreid. Wil je lang van deze bloem genieten, zet ze dan in een klein laagje water op vaas. De anemoon behoort tot de eerste lentebloemen, maar vergis je niet, want er bestaan ook herfst anemonen.

De Hyacint | kondigt de lente aan, met een breed scala aan kleuren en haar heerlijke geur. De hyacint is een bolgewas uit de aspergefamilie en is afkomstig uit het oostelijke Middellandse zeegebied. De hyacint luistert ook naar de naam hya cinthus orientalis en is een ras optimist. De bloem staat symbool voor vrede, toewijding, schoonheid, macht en trots, maar ook geluk en liefde.

Een blauwe druif | komt ook uit de aspergefamilie. Dit druifje is blauw of wit van kleur en wordt ook wel druifhyacint genoemd. Wederom is het een voorjaarsbloeier, met haar trosjes vol geurende lente, die ruiken naar muskus of muscari. Er zijn ruim veertig verschillende soorten en komt van oorsprong uit Bulgarije, Griekenland, Turkije, de Kaukasus, het Middellandse zeegebied en Klein-Azië. Dit kleine bolletje behoeft geen extra voeding of water, in de bol zit namelijk een complete maaltijd voor de druif. De blauwe druif staat symbool voor mooi weer, denk aan de ramen en deuren die binnenkort weer opengezet kunnen worden of korte mouwen en frivole jurkjes of een gezellige picknick. Het blauw van de druif staat voor zelfvertrouwen en verantwoordelijkheid.

De Ranonkel of Ranunculus | komt uit het geslacht van de boterbloem en is familie van de waterranonkel. Er zijn zo’n 250 tot 600 verschillende soorten, dus eigenlijk zijn het er zoveel, dat ze niet goed te tellen zijn! Dat vinden wij helemaal niet erg, want het is een absoluut feestnummer. Alle kleuren als wit, geel, oranje, roze, rood of paars zijn een lust voor het oog. De bloemblaadjes van de ranonkel openen zich één voor één, waardoor je steeds meer van het hart van de bloem kunt zien. Deze bloem is een lust voor het oog en weer een uitstekend middel om de lente in huis te lokken! De ranonkel komt oorspronkelijk uit Midden-Azië en staat symbool voor charme. Ranunculus is latijn voor opkikkertje. In de vrije natuur komt deze bloem namelijk veel voor in drassige gebieden. Ook de ranonkel wil graag weinig water in de vaas, een klein laagje is genoeg. Wel regelmatig even bijvullen, want de bloem is een gulzige drinker!

Tot volgende week! Voor weer een vers blog vol bloemen!

Laat een reactie achter